Gouverneurs betreuren houding VS inzake klimaatopwarming

De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger en andere vertegenwoordigers van de Amerikaanse staten hebben op een conferentie in Lissabon gezegd dat ze het gebrek aan engagement van de Amerikaanse regering in de strijd tegen de klimaatopwarming betreuren.
“Denk niet dat de Verenigde Staten hun verantwoordelijkheid ontvluchten enkel en alleen omdat Washington zich niet over de kwestie buigt”, aldus Arnold Schwarzenegger in een videoboodschap die op de internationale conferentie over de klimaatopwarming getoond werd. De Californische gouverneur was zelf niet naar Lissabon kunnen afreizen wegens de branden in de regio. Hij wees erop dat zijn staat een van de eerste in de VS was die zich engageerde om de CO2-uitstoot te verminderen en daar een wet over stemde, terwijl de federale Amerikaanse regering nog altijd het Kyotoprotocol niet wil ratificeren. Zesentwintig staten zijn California nadien gevolgd, zo zei hij, en benadrukte het voortouw te willen nemen in de strijd tegen klimaatopwarming.
Tijdens de conferentie hebben drie Amerikaanse staten (California, New Jersey en New York), acht Europese landen (Portugal, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje Nederland en Griekenland) en Canada, Nieuw-Zeeland en Noorwegen in Lissabon de oprichting van een internationaal partnerschap goedgekeurd om de opwarming te bestrijden. Bedoeling daarvan is regelmatig informatie uit te wisselen.
Jon Corzine, Democratisch gouverneur van New Jersey:

“We zijn erg enthousiast over dat akkoord. We gaan proberen onze regering op dit spoor te krijgen.”

Eliot Spitzer, gouverneur van New York:

“We zijn erg teleurgesteld dat onze federale regering niet vertegenwoordigd is (…). Maar het lijdt geen twijfel dat de volgende regering zich wel zal bezig houden met klimaatthema’s.”

{Het Laatste Nieuws]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *