IPCC in slotrapport: klimaatverandering kan onomkeerbaar worden

Klimaatverandering door menselijk toedoen kan onomkeerbare gevolgen hebben. De wereld moet snel reageren om te voorkomen dat de rampzalige gevolgen de komende decennia voelbaar worden. Dat staat in een rapport waaraan het IPCC vrijdag de laatste hand heeft gelegd. Het rapport stelt dat in 2050 een daling van de uitstoot van broeikasgassen met 50 tot 80 procent ten opzichte van 2000 vereist is om de gevolgen te beheersen.
Het rapport, een samenvatting van drie eerder dit jaar verschenen IPCC-rapporten, bevat verschillende scenario’s van de gevolgen van het broeikaseffect, afhankelijk van de actie die ondernomen gaat worden. Deze samenvatting voor beleidsmakers is het resultaat van zes jaar onderzoek door het panel, dat dit jaar samen met Al Gore de Nobelprijs voor de vrede krijgt.
Het rapport zal als leidraad worden gebruikt op de grote klimaatconferentie die de VN volgende maand houden op Bali. Daar zal worden gepraat over een nieuw klimaatverdrag, als opvolger van het tien jaar oude verdrag van Kyoto, dat in 2012 afloopt en waarin staat dat 36 industrielanden de uitstoot van broeikasgassen in dat jaar met 5 procent moeten hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Om een soepele voortgang van de bestrijding van het broeikaseffect te garanderen moet het nieuwe verdrag volgens deskundigen van de VN in 2009 klaar zijn.
In de aan sceptici gerichte inleiding van het rapport staat dat het geen twijfel lijdt dat klimaatsystemen al aan het veranderen zijn. De aantoonbare verwarming van de luchttemperaturen en de temperatuur van de oceanen, het smelten van sneeuw en ijs en de stijgende zeespiegels vormen hiervan het bewijs, zo wordt gesteld.
De angst is gerechtvaardigd dat armen en oude mensen het meest zullen lijden onder de klimaatverandering; honger en ziekten zullen toenemen en droogte, overstromingen en hittegolven zullen de armste gebieden van de wereld treffen, aldus het IPCC. Bovendien zullen steeds meer planten- en diersoorten verdwijnen. Als er geen actie wordt ondernomen kunnen door de mens veroorzaakte ‘plotselinge en onomkeerbare veranderingen’ de wereld onherkenbaar maken.
Organisaties als Greenpeace en het Wereldnatuurfonds spraken lovende woorden over het rapport, al verplicht het de bij de opstelling ervan betrokken landen niet tot actie.
[ANP, NOS, Trouw, NRC, Volkskrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *