Aantal weerrampen verviervoudigd

Het aantal weerrampen is de afgelopen 20 jaar verviervoudigd, van gemiddeld 120 per jaar in de jaren tachtig tot 500 nu. De toename loopt in de pas met klimaatmodellen van internationale wetenschappers.
Dat meldt de internationale organisatie Oxfam in een rapport dat op 25 november in de aanloop naar de VN-conferentie in december in Bali is verschenen.
Volgens klimaatonderzoeker Rob van Dorland van het KNMI zijn sinds 1960 in sommige gebieden trends in extreem weer geconstateerd, zoals de toename van gebieden die met droogte kampen, een toename in de intensiteit van de neerslag en van tropische cyclonen.

“Het is echter nog niet mogelijk om de waargenomen veranderingen in extreem weer in verband te brengen met de menselijke invloed. De huidige veranderingen lopen wel in de pas met onze klimaatmodellen. De menselijke invloed in deze eeuw zal naar verwachting veel groter zijn dan de natuurlijke invloeden. Volgens onze klimaatmodellen zal de forse temperatuurstijging door de menselijke invloed een toename van extreem weer veroorzaken.”

Het aantal mensen dat door rampen wordt getroffen is volgens Oxfam gestegen van 174 miljoen per jaar tussen 1985 en 1994 naar 254 miljoen vorig jaar. Eerder dit jaar werden in Azië alleen al 248 miljoen mensen getroffen door overstromingen. Overstromingen zijn sinds 1980 verzesvoudigd. Het aantal overstromingen en hevige stormen is gestegen van 60 in 1980 naar 240 vorig jaar, terwijl geologische verschijnselen zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen relatief stabiel in aantal zijn gebleven.
Jeremy Hobbs, directeur van Oxfam International:

“Dit jaar hebben we overstromingen gezien in Zuid-Azië, in heel Afrika en in Mexico, die meer dan 250 miljoen mensen hebben getroffen. Dit jaar is geen uitschieter. Er zit een patroon in van extreem weer dat steeds vaker optreedt, wispelturig en onvoorspelbaar is en dat steeds meer mensen treft. Daden zijn nu nodig om ons voor te bereiden op steeds meer rampen, anders worden we overspoeld door de humanitaire noden en wordt de ontwikkeling van mensen teruggedraaid.”

“De grote crises van de hongersnoden in Afrika begin jaren 80, de cycloon in Bangladesh in 1991 en de tsunami in Azië eisten van heel veel mensenlevens, maar de nieuwe trend die zorgen baart is de toename in het aantal middelgrote rampen. Het aantal doden dat deze rampen opeisen is gestegen van een gemiddelde van 6.000 mensen in 1980 naar 14.000 in 2005.”

Sommige landen worden heel regelmatig door weerrampen getroffen. In augustus 2007 sloeg de tyfoon Pabuk toe in het midden van Vietnam, met alom overstromingen tot gevolg. In oktober werd dezelfde regio getroffen door een andere tyfoon die aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakte.
[KNMI]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *