Superstorm? Alleen in een glas water, zegt KNMI

Krijgt Nederland tussen 24 en 27 november te maken met een superstorm van windkracht 12 of meer, met windsnelheden die mogelijk ver boven orkaankracht uitkomen? Weerkundige Piers Corbyn van het Britse weerbureau Weather Action denkt van wel. Ook voorspelt hij dat een storm van windkracht 9 ons land het komende weekend zal teisteren.
Corbyn kent bij zijn berekeningen grote voorspellende waarde toe aan de niet aflatende stroom geladen deeltjes die de zon de ruimte in stuurt: de zonnewind. Deze geladen deeltjes komen ook richting de aarde. Wetenschappers gaan ervan uit dat het magnetisch veld van de aarde het grootste deel van deze deeltjes om de aarde heen laat buigen. Corbyn stelt echter dat juist deze deeltjes voor een belangrijk deel het weer op aarde medebepalen; een stelling die door veel wetenschappers en meteorologen met kracht wordt weersproken.
Ook het KNMI laat weinig heel van de theorie van Piers Corbyn. Cees Molenaars van het weerinstituut zegt dat de berichten over de storm gebaseerd zijn op sensatie en iedere wetenschappelijke grond missen. Hij is gebeld door een vrouw in een rolstoel:

“Door de sensatieberichten die verspreid zijn, is deze vrouw bang dat ze haar huis niet uitkan als het gaat stormen. Het is vreselijk dat een weersvoorspelling zo’n effect heeft. Daar moeten we echt verre van blijven.”

Volgens het KNMI kan het komend weekeinde best stormachtig worden, maar hoort dat gewoon bij het najaar. Mocht er reden zijn tot paniek, dan geeft het KNMI een weeralarm af.
[o.a. AD, ANP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *