Verenigde Naties plots optimistisch over Kyoto

Vermoedelijk gaan de doelstellingen opgesomd in het Kyotoprotocol bereikt worden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens vrijgegeven door de UNFCC, de United Nations Framework Convention on Climate Change. De uitstoot van broeikasgassen door (de) industrielanden die het protocol van Kyoto hebben getekend en geratificeerd, zal in 2012 mogelijk met 11 procent zijn gedaald in vergelijking met 1990, zo schetste UNFCC-secretaris Yvo de Boer een optimistisch milieubeeld.
Goede leerlingen van de klas zijn de lidstaten van de Europese Unie, minder goede zijn “andere” industrielanden, aldus de in Bonn gevestigde UNFCC. De UNFCC publiceerde haar gegevens over de uitstoot van broeikasgassen twee weken voor op het Indonesische Bali een internationale klimaatconferentie plaatsvindt.
De stijging van de uitstoot van broeikasgassen die in 2005 werd opgetekend, zou het sterkst zijn in Spanje (53 pct) en Portugal (42,8 pct). In Ierland steeg die uitstoot met 26,3 pct en in Canada en Japan respectievelijk met 25,3 pct en 6,9 pct. De VS en Australië, landen die het protocol niet geratificeerd hebben, zagen hun broeikasgassen stijgen met respectievelijk 16,3 pct en 25 pct. De voormalige Oostbloklanden krijgen een pluim van de VN-organisatie.
In sommige landen zoals Estland en Letland is de uitstoot van broeikasgassen met respectievelijk 50 en 58 procent gedaald door de sluiting van talrijke fabrieken of elektriciteitscentrales uit Sovjet-tijdperk. In andere Europese landen daalde de uitstoot in vergelijking met de situatie in 1990. In Frankrijk daalde de uitstoot van broeikasgassen met 1,9 pct, in Duitsland met 18,4 pct, in Zweden met 7,3 pct en in het Verenigd Koninkrijk met 14,8 pct.
[Het Laatste Nieuws]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *