Alsnog akkoord op VN-klimaattop Bali

In een emotioneel geladen slotfase is, een dag later dan gepland, zaterdagmiddag om half drie plaatselijke tijd op Bali alsnog overeenstemming bereikt op de VN-klimaattop die daar de afgelopen veertien dagen plaatsvond. Zowel de VN-secsretaris-generaal Ban Ki-Moon als de Indonesische president Yudhoyono kwamen zaterdagmiddag nog langs in Nusa Dua om de daar vergaderde delegaties uit ongeveer 180 landen met klem op te roepen tot een akkoord te komen.
De Verenigde Staten gingen aanvankelijk als enige delegatie niet akkoord. De Amerikaanse delegatieleidster Paula Dobriansky oogstte slechts geluiden van afkeuring, toen ze zich distantieerde van de slottekst. Zuid-Afrika haalde vervolgens fel uit naar de VS door te stellen dat het commentaar van Dobriansky geen enkele grond heeft en dat ontwikkelingslanden vrijwillig al een grote bijdrage leveren aan de beperking van de uitstoot van broeikasgassen.De woordvoerder van Papoea Nieuw-Guinea reageerde op de VS met te stellen: “Een oud gezegde is: Als je niet wilt vertrekken, ga dan uit de weg. Alstublieft, vertrek uit deze ruimte.” Dat kwam Papoea Nieuw-Guinea op een daverend applaus te staan. Minuten later kreeg VS-delegatieleidster alsnog een ruim dertig seconden durend applaus toen Dobriansky op haar eerdere verklaring terugkwam en zei dat Verenigde Staten onder de indruk zijn van de verplichtingen die ontwikkelinslanden vrijwillig op zich hebben genomen in de strijd tegen klimaatverandering en dat ze zich met andere landen willen inzetten voor de uitvoering van het akkoord van Bali.
Kort daarvoor had de Nederlander Yvo de Boer, uitvoerend secretaris van het VN-klimaatbureau, door emoties overmand, de zaal verlaten. De Boer was eerder vanochtend fel bekritiseerd door Pakistan omdat de plenaire vergadering voor het aannemen van het akkoord van Bali vanmorgen werd voortgezet, terwijl de in de G77 verenigde ontwikkelingslanden buiten de zaal nog aan het beraadslagen waren. “Waarvoor hebben we een secretariaat”, vroeg de Pakistaanse woordvoerder zich hardop af.
Daarop schorste de voorzitter, de Indonesiche minister Rachmat Witoelaer, de vergadering. Na een onderbreking van ruim anderhalf uur kon de vergadering worden voortgezet, voerden eerst Yudhoyono en Ban Ki moon het woord en daarna kreeg De Boer de gelegenheid om uitleg te geven bij de schorsing. Zichtbaar emotioneel bood hij zijn excuses aan met te zeggen dat het secretariaat zich eerder vanmorgen absoluut niet bewust was dat de G-77 nog buiten de zaal in overleg was. Daarop verliet hij, onder staande ovatie van alle delegaties, de zaal.
[Reformatorisch Dagblad]

3 antwoorden op “Alsnog akkoord op VN-klimaattop Bali”

 1. Eigenlijk is er toch een heel goed resultaat behaald. Voor het eerst dacht ik dat alle landen in de wereld een akkoord ondertekenen over het klimaat en het stoppen van de opwarming van de aarde.
  Ook over het behoud van oerbossen zijn afspraken gemaakt. Heel goed dat voorkomt heel veel CO2 uitstoot.
  Harde afspraken waren ook niet te verwachten. Dat komt in 2009 wel. Wordt ook wat makkelijker als de regering Bush er niet meer is.
  In Nederland versnellen in de opwekking van duurzame energie. De aangekondigde maatregelen cq subsidies stimuleren investeringen in duurzame energie door de particulier onvoldoende.
  Waar blijft het National Sustainability Fund???
  Zie voor meer http://www.andersbekekenblog.nl

 2. Wachten op onze overheid hoeft niet meer.
  Kies een eigen windmolen op het Windparken Wiki, en maak zo je eigen duurzame statement.
  Er staan al 3000 windmolen locaties op, dus ook bij jouw in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *