Al Gore pleit voor CO2-belasting

“Een CO2-belasting is de meest effectieve manier om de klimaatsverandering tegen te gaan”. Dat zei Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Al Gore, woensdag tijdens een kort bezoek aan Zweden. Hij werd daarbij vergezeld door mede-laureaat Rajendra Pachauri, voorzitter van het klimaatpanel van de Verenigde Naties.
De voormalige vicepresident van de VS en Pachauri verzochten het Zweedse parlement een oproep te lanceren om tot een akkoord te komen op de klimaatconferentie die aan de gang is op het Indonesische eiland Bali. “Als we de concentratie van broeikasgassen willen stabiliseren, beschikken we niet over een zee van tijd”, vertelde Pachauri aan de reporters na zijn toespraak. Daarin had hij het over de impact van de opwarming van de aarde op waterveiligheid en voedselproductie.
Volgens Gore is het niet nodig een prijs te zetten op koolstof. “Een belasting op CO2 ter vervanging van een belasting op tewerkstelling is de meest effeciënte manier om de klimaatscrisis het hoofd te bieden.”
Na zijn toespraak vertelde Gore dat hij “indirecte signalen” krijgt uit Bali dat een aantal rapporten “zorgwekkend” zijn. “Maar ik weet uit ervaring van voorgaande, gelijkaardige ontmoetingen dat de laatste 48 uur cruciaal zijn. Soms komt die doorbraak pas in de laatste vier tot acht uur”, voegde Gore nog toe. Daarnaast zei Gore dat hij niet geïnteresseerd is in een postje in een nieuwe Amerikaanse regering. Beide laureaten worden verwacht op de laatste dagen van de top in Bali.
Gore toonde zich optimistisch over de veranderende publieke opinie in de VS en andere landen rond klimaatverandering. Daarbij vermelde hij dat de recente regeringswissel in Australië gedeeltelijk verbonden is met de bezorgdheid over het klimaat. “Mensen worden wakker en kijken naar de werkelijkheid, ze eisen dat hun politieke leiders nu reageren”, zei Gore.
[De Morgen]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *