Rode Kruis: meer weerrampen door klimaatverandering

Rampen hebben vorig jaar minder slachtoffers gemaakt en ook minder schade veroorzaakt dan in 2005, heeft het Internationale Rode Kruis donderdag gemeld in zijn jaarverslag. Het Rode Kruis waarschuwt wel dat het aantal stormen en overstromingen door de klimaatverandering toeneemt.
Het Rode Kruis telde vorig jaar 724 rampen, waarbij 34.000 doden vielen. In 2005 eisten rampen meer dan 100.000 levens. De meeste slachtoffers vielen bij natuurrampen, waarvan de aardbevingen in mei in Yogyakarta in Indonesië met bijna zesduizend doden de ergste waren. Technologische rampen, zoals industriële ongelukken, scheeps- en vliegtuigongelukken of instortingen van gebouwen, eisten minder dan tienduizend levens.
De materiële schade beliep 23,5 miljard euro, tegen 143,1 miljard euro in 2005, het jaar waarin de orkaan Katrina het zuiden van de Verenigde Staten trof.
Het Rode Kruis merkt op dat vorig jaar meer dan tweederde van de natuurrampen te maken had met het weer. Volgens het Rode Kruis wijst dit op een trend dat zulke rampen door de klimaatverandering in aantal toenemen.
[Novum/AP via Trouw]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *