Hoogleraar: Rode Zee afdammen voor minder CO2-uitstoot

De Utrechtse emeritus hoogleraar geochemie Roelof Schuiling wil de Rode Zee laten afdammen, deels laten indrogen en op de plaats van de dam een waterkrachtcentrale neerzetten die jaarlijks 50 gigawatt aan elektrisch vermogen levert.
Dat is circa tweeënhalf keer de elektriciteitsproductie van heel Nederland. Het zou de uitstoot van broeikasgassen enorm reduceren.
Schuiling publiceert zijn plan vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Global Environmental Issues. Critici maait hij meteen het gras voor de voeten weg met de erkenning dat zo’n enorm project grote ecologische schade zou veroorzaken, economisch moeilijk haalbaar is en vele kustbewoners zou dwingen tot verhuizen.
Schuiling was eerder dit jaar in het nieuws met zijn plan om koolstofdioxide te binden aan gemalen over stranden uitgestrooid olivijn. Dat is kinderspel in vergelijking met het afdammen van de Rode Zee.
De Rode Zee zou daardoor veranderen in een bassin waarin het zeewaterniveau door verdamping met twee meter per jaar daalt. Bij een niveauverschil van ruim 600 meter, na dik drie eeuwen dus, zou een waterkrachtcentrale die het niveauverschil met de Indische Oceaan exploiteert 50 gigawatt aan elektrisch vermogen kunnen leveren.
De publicatie heeft de wetenschappelijke peer review doorstaan, maar zelf neemt Schuiling het plan niet helemaal serieus.

“Het zou mij verbazen als dit project gerealiseerd wordt. Ik zal het in elk geval niet meer meemaken. Voor mijn plannen met olivijn ligt het heel anders. Dat gaat gewoon gebeuren.”

[NRC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *