Snelle stijging supervulkaan Yellowstone

De kraterbodem van de supervulkaan Yellowstone in de Verenigde Staten zwelt versneld op. Deze stijging bedroeg 7 centimeter per jaar van 2004 tot eind 2006 en is de snelste stijging ooit gemeten.
Deze zwelling is het gevolg van het opvullen van de magmakamer onder de caldera, een komvormige krater, die ontstond na de uitbarsting van 640 duizend jaar geleden. De omvang van deze krater is ongeveer 60 bij 40 kilometer.
Berekeningen laten zien dat de versnelde zwelling veroorzaakt zou worden door een pannenkoek-vormige massa van gesmolten gesteente. Deze zou op een diepte van 10 kilometer in de magmakamer zijn beland. Ook kleine aardbevingen waren een gevolg.
Volgens geologen heeft de vulkaan 0,64, 1,3 en 2 miljoen jaar geleden een superuitbarsting veroorzaakt. De helft van de VS werd hierdoor bedekt onder een dikke aslaag. Het verschil tussen deze uitbarstingen is steeds ongeveer 0,7 miljoen jaar. Dat betekent dat we die 0,7 miljoen jaar weer naderen.
Toch hoeven we ons volgens onderzoekers geen zorgen te maken. In de tijd na de laatste grote uitbarsting zijn er tal van kleinere uitbarstingen geweest, zoals die van 70.000 jaar geleden, maar ook explosies met heet water. Bovendien is het zwellen en krimpen van een caldera een normaal verschijnsel. Dit proces kan duizenden jaren doorgaan zonder dat er ook maar één uitbarsting optreedt. Daarnaast is het zo dat de zwelling op dit moment iets is vertraagd.
[Kennislink]

4 gedachten over “Snelle stijging supervulkaan Yellowstone”

 1. Waarom maken we ons zo zorgen over klimaatopwarming wanneer we dit niet zorgvol behoeven te vinden? Klimaattemperatuurschommelingen zijn toch ook van alle tijden.

 2. natuurlijk meneer.
  dat is weer eens een reden om onze verantwoordelijkheid als opperwezen en als leiders van deze planeet onder de mat te vegen en rustig blijven verder consumeren!!
  degene die nu hardop zit te lachen omwille van de toestand van de planeet die gaat binnenkort nog in hun broek doen als het zover is…
  en trouwens…. overdadig consumeren en vervuilen is een teken van zwakte omdat ze denken (de consumentjes en de rijken) dat ze hun leegte’s in hun leven kunnen invullen met fake-gadjets en dikke bmw’s of befaamde dikke terreinwagens die hetzelfde verbruiken als 5 deux-chevau’tjes.
  neen, zon’n mentaliteit is zeker niet goed voor de wereld waar u ook deel van uitmaakt!!

 3. dit zijn natuurlijke verschijnselen die al miljoenen jaren zich afspelen,wij zijn niet het grootste probleem, maar wel ook natuurlijk gedrag van de planeet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *