Een op vijf aangekochte emissierechten brengt niets op

Een op vijf aangekochte emissierechten brengt niets bij tot het milieu of het stoppen van de klimaatverandering. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Volgens dat rapport “kan en zal 20 procent van de projecten die gerealiseerd zijn via Clean Development Mechanism (CDM), ook zonder die financiering uitgevoerd worden.”
CDM-overeenkomsten laten toe in het buitenland emissiereducties aan te kopen en op die manier de Kyotodoelstellingen helpen te behalen.
WWF wijst erop dat CDM “onrustwekkend weinig bijdraagt aan duurzame ontwikkeling, nochtans een van de grote vereiste van de Kyoto-regels”. De milieuorganisatie erkent wel dat er onlangs stappen zijn genomen om CDM te verbeteren, maar nog verdere aanpassingen zijn nodig. WWF wil dit emissiehandelssysteem aangepast zien tijdens de komende VN-klimaatgesprekken in Bali.
Sam Van den Plas van WWF-België:

“De VN moet ervoor zorgen dat CDM-projecten het milieu beschermen door echt additioneel te zijn, en dus echt een extra voordeel betekenen voor het milieu.”

De CDM-overeenkomsten mogen volgens WWF vooral niet gebruikt worden in de plaats van nationale initiatieven om de CO2-uitstoot te reduceren.

“En net daar maakt ook België geen al te goede beurt. De Europese Commissie toonde begin deze week nogmaals aan dat België overdreven veel gebruik maakt van externe koolstofkredieten om aan de Kyoto-norm te voldoen.”

Volgens WWF geeft Vlaanderen met het aankopen van emissierechten in Chili het “slechte voorbeeld”.

“Daar wordt stortgas op onduurzame wijze verbrand om gemakkelijke koolstofkredieten op te strijken. Bovendien investeert de Vlaamse regering in fondsen die klimaatkredieten genereren die niet eens voor een tastbare CO2-reductie staan.”

[Het Laatste Nieuws]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *