Yvo de Boer: klimaattop is helse opgave

De Europese Unie heeft aangeboden de emissies in 2020 met 30% te reduceren, Amerika zegt onderhandelingen te willen en belangrijke ontwikkelingslanden als China hebben eigen beleidsplannen gelanceerd. Toch waarschuwt Yvo de Boer, hoofd van het VN-klimaatbureau, voor te groot optimisme. Op zijn weblog schrijft hij:
Oliestaten die bang zijn markten te verliezen, Amerika dat vreest voor het verlies van banen en ontwikkelingslanden die nog steeds economische groei voorop stellen, om maar een paar kleine complicaties te noemen. Daar komt nog bij dat de discussies helaas soms in de verkeerde volgorde gevoerd worden. Eerst praten over al dan niet bindende doelstellingen is erg lastig als nog niet duidelijk is om wat voor doelstellingen het gaat en welke instrumenten nodig zijn om ze te halen. Niet de beste basis voor een constructief debat.
De Boer zou met drie simpel ogende uitkomsten van Bali al dik tevreden zijn:
Ten eerste een besluit om formeel onderhandelingen te beginnen. Ten tweede een goedgekeurde agenda voor die onderhandelingen met een duidelijk overzicht van de elementen voor een toekomstig klimaatregime en tot slot een afgesproken einddatum voor de onderhandelingen.
» weblog: weblogs.nrc.nl/weblog/klimaat/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *