Droogte in China ergste in decennium

China wordt momenteel geteisterd door de ergste droogte in tien jaar. Als gevolg hiervan drogen waterreservoirs en rivieren langzaam op en hebben inmiddels miljoenen mensen een tekort aan drinkwater, aldus Chinese staatsmedia.
De gebieden die het hardst geraakt worden liggen in het doorgaans vochtige zuiden van het land, waar de afvoeren van enkele grote rivieren, waaronder de Yangtze, in de afgelopen maanden een historisch dieptepunt hebben bereikt.
De aanhoudende droogte heeft 400.000 hectare landbouwgewassen aangetast, waardoor onder andere 37,4 miljoen ton graan verloren is gegaan.
Problemen met watervoorziening worden in China versterkt door klimaatverandering. Vooral het noorden en het westen van het land hebben te maken met verwoestijning, die zelfs tot op korte afstand van de hoofdstad Peking waarneembaar is.
Daarnaast zijn vrijwel alle grote Chinese rivieren voor hun wateraanvoer in de zomer afhankelijk van de tienduizenden gebergtegletsjers in de Himalaya. Door temperatuurstijging zullen deze in de komende eeuw vrijwel allemaal smelten, waardoor de drinkwatervoorziening van meer dan een miljard mensen in gevaar komt.
[Planet Ark via Hier]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *