32 miljard euro milieuschade in laatste 40 jaar

De geïndustrialiseerde landen hebben de voorbije vier decennia wereldwijd voor 47 miljard Amerikaanse dollar (32,5 miljard euro) milieuschade veroorzaakt. Dat schrijven economen van de Universiteit van California in het wetenschappelijke blad Proceedings. De ontwikkelingslanden moeten voor het grootste stuk het gelag betalen. Zij liepen naar schatting al voor 1,5 tot 6,5 miljard euro milieuschade op, wat meer is dan de som van hun buitenlandse schulden, die ongeveer 1,2 miljard euro bedraagt.
De belangrijkste factor is de klimaatwijziging. Die is zo explosief, net als het gat in de ozonlaag, dat ze wereldwijde gevolgen heeft: met meer extreme temperaturen, stormen en droogtes. De ontwikkelingslanden dragen zo de lasten die door de geïndustrialiseerde landen veroorzaakt worden. Daarnaast werden de intensievere landbouw, de ontbossing en overbevissing in rekening gebracht, net als het verlies van mangrovewouden en het verdunnen van de ozonlaag.
De economen brachten op basis van gegevens van de VN en de Wereldbank ook de “ecologische voetafdruk” in kaart van de industrie-, groei- en ontwikkelingslanden. Van 1961 tot 2000 blijkt het bevolkingsaantal verdubbeld te zijn, net als de wereldwijde economische prestatie per persoon. De ecologische roofbouw zou in de voorbije veertig jaar 6 tot 32 miljard euro schade veroorzaakt hebben. Dat is volgens de onderzoekers nog een minimale schatting. Het werkelijke bedrag ligt vermoedelijk nog hoger.
[Het Laatste Nieuws]

Eén gedachte over “32 miljard euro milieuschade in laatste 40 jaar”

  1. En de gewone burger maar op de huid zitten met spaarlampjes, minder kilometers rijden en windmolens in je omgeving willen accepteren waar voor 80% die genoemde grote vervuilers van profiteren, groene strrom die je toch niet in huis krijgt etc etc etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *