Europees onderzoek: biobrandstoffen leveren nauwelijk CO2-winst op

Het gebruik van biobrandstoffen, zoals palmolie levert in Europa nauwelijks CO2-winst op. De kosten van het gebruik van biobrandstoffen in EU-landen kunnen oplopen tot 65 miljard euro, terwijl de gehoopte werkgelegenheidseffecten verwaarloosbaar zijn. Dit zijn de voornaamste conclusies in een nog niet gepubliceerd rapport van het onderzoeksbureau van de Europese Commissie, het Joint Research Centre.
Volgens het JCR moeten biobrandstoffen vooral geïmporteerd worden van buiten de EU. Dat levert veel CO2-uitstoot op, bijvoorbeeld omdat sommige biobrandstoffen op veengebieden in Indonesie worden geproduceerd. Hierdoor komt koolstof vrij, waardoor de CO2-balans negatief valt. Ook ontbossing buiten de EU als gevolg van de vraag naar agrobrandstoffen zorgt voor extra CO2-uitstoot.
De Commissie hoopte dat door meer gebruik van biobrandstoffen de werkgelegenheid voor boeren op het platteland in Europa zal toenemen. Deze werkgelegenheid zal inderdaad iets toenemen, maar de extra belasting die nodig is om de subsidies op biobrandstoffen te betalen, kost weer banen. Hierdoor is het netto effect op de werkgelegenheid verwaarloosbaar.
De kosten voor het gebruik van tien procent biobrandstoffen in de Europese Unie lopen daarentegen behoorlijk op: die variëren tussen de 33 en 65 miljard euro. Dat is te wijten aan de hoge kosten van de productie van biobrandstoffen. Als landen buiten de EU biobrandstoffen gaan gebruiken zal de vraag verder toenemen en zullen de prijzen nog meer stijgen.
[Milieudefensie]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *