Kettingreactie veroorzaakte 55 miljoen jaar geleden broeikas

Een kettingreactie rond 55 miljoen jaar geleden zorgde voor extreme opwarming. Verhoogde CO2-uitstoot veroorzaakt door toennemende vulkanische activiteiten en vervolgens de uitstoot van grote hoeveelheden methaan, een heel sterk broeikasgas, zorgden voor een extreem snelle stijging van de wereldtemperatuur. Die kwam uit op ongeveer 8° C over een periode van ongeveer 6000 jaar.
Onderzoeker Appy Sluijs van de Universiteit Utrecht en collega’s hebben voor het eerst deze kettingreactie aangetoond op basis van boorkernen uit New Jersey (V.S.). Een dergelijk rampscenario zou ook in de toekomst kunnen plaatsvinden. De publicatie verscheen in het wetenschappelijke weekblad Nature.
» lees verder: Kennislink.nl

3 gedachten over “Kettingreactie veroorzaakte 55 miljoen jaar geleden broeikas”

  1. Dit artikel en het artikel “Krokodillen en palmbomen op de Noordpool” refereren aan hetzelfde onderzoek en wetenschappelijk artikel in Nature. Kennislink maakt geen gewag van mogelijke krokodillen en palmbomen op de Noordpool; wel van bewijzen dat er krokodillen zijn geweest in Canada, nijlpaarden op Spitsbergen en palmachtige planten op Groenland.
    Canada is zeer groot en maakt m.i. geen onderdeel uit van de Noordpool. Groenland is ook zeer groot en het is bekend dat het zuidelijk gedeelte miljoenen jaren ijsvrij is geweest. Of geheel Groenland ijsvrij is geweest, moet m.i. worden betwijfeld.

  2. Laten we dan meteen dit onderzoek in twijfel trekken want het voldoet niet aan het beeld dat de mens de aarde vernietigd in onze korte indistrieele revolutie… er zullen altijd rapporten uitkomen die weerleggen wat een ander rapport weer beweerd en allemaal komen ze met wetenschappelijke bewijzen en theorieen… en het erge ervan is dat eco is big bizzzzznizzzzz… er worden miljarden aan verdiend maar veranderen aan de sitatie doet er niets!

  3. Wat tussen de regels dan ook nog wel gelezen moet worden is dat die acht graden werd veroorzaakt door een CO2 niveau van 3000 ppm, dat over een periode van 750 jaar werd uitgebraakt. De meest dramatische schatting voor 2100 is 1300 ppm.
    Acht graden betekent trouwens ook een klimaatgevoeligheid van slechts anderhalve graad per CO2 verdubbeling, wat dus een empirische bevestiging zou zijn dat de hoge waarden van het IPCC niet deugen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *