Hoogleraar: klimaateffect van vlees is klein

Marianne Thieme stelt in de film Meat the truth dat vlees eten net zo slecht voor het klimaat is als autorijden of vliegen. Jan Goudriaan, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Wageningen, vindt dat onzin:

De veeteeltsector wereldwijd zou verantwoordelijk zijn voor 18 procent van de totale emissies, 9 procent in de vorm van CO2, en 9 procent in de vorm van methaan en lachgas. Nu zijn methaan en lachgas wel krachtige broeikasgassen, 23 respectievelijk 296 maal krachtiger dan CO2, maar bedenk dan wel dat dit geldt per kilogram. En dat de concentraties van methaan en lachgas in de atmosfeer 200 en 1000 maal lager zijn dan die van CO2. CO2 is dus veruit het belangrijkste.

Bovendien zijn natuurlijke emissies van methaan uit moerassen en lachgas uit de oceanen vele malen groter dan die uit rundvee en grasland. Maar het meest treffend is nog dat de methaanconcentratie in de atmosfeer sinds het jaar 2000 helemaal niet meer stijgt! Voor zover het methaan en lachgas betreft is het echt niet nodig om bezorgd te zijn over de rol van de veeteeltsector.

» lees verder: Trouw

4 antwoorden op “Hoogleraar: klimaateffect van vlees is klein”

 1. Beste mensen,
  Deze redenering van Goudriaan is helemaal niet overtuigend, slechts uitleggend. De feiten over de 18% blijven overeind en komen uit het FAO-rapport Livestock’s Long Shadow (Nov. 2006), en gaat over de grote Mondiale Voetafdruk van vlees EN zuivel. Die zuivel, waarvan we nog veel meer kilo’s dan van vlees gebruiken, blijft in de film en artikelen helaas onderbelicht.
  Voor vlees EN zuivel geldt dus het klimaatadvies: Minder & Beter (biologisch). Zie ook de scan op http://www.voedselvoetafdruk.nl van De Kleine Aarde.

 2. Iedereen praat in zijn eigen belang, dus geen boodschap is neutraal. De boer vanwege zijn geld en Marianne vanwege het dierenwelzijn. De waarheid ligt in het midden.
  Wel belangrijk feit is dat je van overmatig vlees eten kanker krijgt. Dat heet welvaartsziekte en is indringender dan een klimaatverandering.
  De hoogleraar is voor het karretje gespannen van de boeren.

 3. Ooit de docu cowspiracy gekeken op Netflix? Daar hebben ze het over 51 procent van alle broeikasgassen veroorzaakt door veeteelt. Dat zal vast wat Amerikaans overdreven zijn maar 18 procent is wel een groot verschil… Wat is wetenschappelijk nu waar??

 4. Wetenschappelijk staat vast dat de concentratie van CO2 en methaan significant correleren met globale temperatuur, maar thermodynamisch draagt CO2 slechts ongeveer een derde deel bij aan die opwarming, de rest is zonnewarmte. Omdat de methaanconcentratie in de atmosfeer ca. 200 x lager is dan die van CO2 is de bijdrage van methaan totaal verwaarloosbaar. De stijging avn methaan heeft totaal niets met veeteelt van doen, de afname van permafrost in de toendra verklaart een groot deel van de raltie tussen klimaat en methaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *