Microsatellieten volgen klimaatveranderingen op wereldniveau

De TU Delft en de Chinese universiteit van Tsinghua willen met een nieuw satellietprogramma een bijdrage leveren aan het klimaatdebat. Uiterlijk in 2011 willen de universiteiten twee satellieten in een formatievlucht in een baan om de aarde brengen. Deze satellieten volgen vaste en vloeibare deeltjes die in de atmosfeer zweven, zoals roetdeeltjes, en meten sneeuw- en ijshoogtes op aarde. De combinatie van deze metingen levert nieuwe inzichten in de invloed van luchtvervuiling op klimaatveranderingen.
Door satellieten in formatie – dus op vaste afstand van elkaar – om de aarde te laten draaien kunnen veel meer en betere waarnemingen worden gedaan dan met één satelliet. Twee satellieten in formatie genereren samen bijna drie keer zo veel data als één satelliet.
Het vliegen in formatie gebeurt voor het eerst met microsatellieten. De faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de TU Delft levert kennis op het gebied van miniaturisatie van de elektronica. Daarnaast heeft de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek ervaring in het ontwikkelen van nano- en microsatellieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *