Vooral arme landen worden slachtoffer van klimaatrampen

Tachtig procent van de slachtoffers van klimaatrampen woont in een ontwikkelingsland. Dat heeft een nieuwe studie bevestigd. De organisatie Germanwatch en de verzekeringsmaatschappij Munich Re hebben hun onderzoeksrapport verspreid in de marge van de klimaatconferentie in Bali.
“De meest getroffen landen in 2006 waren de Filippijnen, Noord-Korea en de gastheer van deze klimaattop: Indonesië”, aldus de onderzoeksleider Sven Harmeling in een persbericht. In 2006 vielen in Indonesië en de Filippijnen 1.300 doden door noodweer en overstromingen, aldus het rapport. En in Noord-Korea vielen naar verhouding (per 100.000 inwoners) vier maal zoveel slachtoffers als in Indonesië.
De studie toont ook aan dat het aantal rampen zoals orkanen en cyclonen sinds 1950 is verdubbeld. Het aantal droogteperioden, hittegolven en overstromingen is verviervoudigd. “De tien grootste natuurrampen in termen van slachtoffers in 2007 gebeurden in arme landen”, aldus Thomas Loster van Munich Re.
[Het Laatste Nieuws]

3 gedachten over “Vooral arme landen worden slachtoffer van klimaatrampen”

 1. Wil de wereld zoveel CO2 uitstoten als de rampscenario’s voorzien, dan moeten de arme landen vol staan met files. De arme landen zijn dan dus rijker dan de huidige verenigde staten.
  Dus:
  OF de arme landen blijven arm, dan is er geen CO2 uitstoot, en ook geen groot klimaatprobleem.
  OF de de arme landen worden rijk, dan kunnen ze oplossingen zelf betalen.

 2. Erren, jouw inbreng getuigt van een helderziendheid waar Nostradamus jaloers op zou zijn geweest. Voor mij als eenvoudige, logisch denkende sterveling valt er geen touw aan vast te knopen.

 3. Nog maar een keer dan: In de hete IPCC scenarios betaan er in 2100 geen arme landen meer, het armste land dan is per hoofd rijker dan de USA nu.
  Rampen treffen voornamelijk arme landen, nog een reden om ze snel rijk te maken.
  In de koele IPCC scenarios daarentegen blijven de arme landen arm en worden ze dus ernstiger getroffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *