Groot-Brittannië bouwt tien klimaatneutrale steden

Tien klimaatneutrale steden wil de Britse overheid voor 2020 bouwen. In de steden komen tussen de 5000 en 20.000 woningen te staan, ontworpen volgens strenge milieu-eisen. Alle broeikasgassen die de inwoners uitstoten, worden met duurzame energie gecompenseerd.
De steden krijgen een geheel eigen identiteit en zijn van alle gemakken voorzien: er is ruimte voor winkels, scholen, kantoren, openbaar vervoer en vrijetijdsbesteding. De overheid verwacht dat de eerste vijf steden in 2016 bewoonbaar zijn. De exacte locaties worden de komende weken bekendgemaakt.
Critici vrezen dat de eco-steden teveel druk leggen op bestaande wegen en publieke voorzieningen. Daarnaast zijn er enkele actiegroepen opgericht die bang zijn voor het verdwijnen van natuurgebieden. De plannen passen echter goed binnen het beleid van de Britse premier Gordon Brown. Hij wil voor 2020 drie miljoen nieuwe huizen bouwen. Daarnaast verwacht hij dat de eco-steden bijdragen aan de volksgezondheid door de vele wandel- en fietspaden die er komen te liggen.
Het initiatief in uniek in Groot-Brittannië. De eco-steden zijn gebaseerd op de groene steden Hammarby in Zweden en Vauban in Duitsland.
[Guardian via Llink]

Eén antwoord op “Groot-Brittannië bouwt tien klimaatneutrale steden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *