Ondergrondse CO2-opslag bij Barendrecht

De bijna uitgeputte aardgasvelden bij Barendrecht worden waarschijnlijk gebruikt als CO2-opslag. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Shell Pernis en CO2-leverancier voor tuinbouw Ocap nemen het initiatief om CO2 in de gasvelden te stoppen. Het zou voor het eerst zijn dat kooldioxide (CO2) onder de grond wordt opgeslagen, meldt een woordvoerder van Shell Pernis.
Als eerste willen de drie bedrijven in 2010 het aardgasveld Barendrecht gebruiken. Dat is nu nog in gebruik, maar bijna leeg. Daarna komt het veld Barendrecht Ziedewij in aanmerking. Ocap zorgt voor het transport van Pernis naar de velden toe, Shell levert de kooldioxide en de NAM is verantwoordelijk voor de opslag. Volgens projectleider NAM kan er in totaal 10,3 miljoen ton CO2 in de oude gasvelden. Dat is genoeg voor ongeveer 25 jaar opslag. Een woordvoerder van de CO2-leverancier voor de tuinbouw meldt dat het in dit geval om een proef gaat. “Zo kan ervaring worden opgedaan met de opslag van CO2.”
De drie bedrijven denken zo een bijdrage te leveren aan de vermindering van broeikasuitstoot. Door de kooldioxide in lege gasvelden op te slaan, komt het niet in de buitenlucht. Volgens de woordvoerder van Shell is CO2 niet gevaarlijk. De geur- en kleurloze stof kan niet exploderen. Alleen als het in grote hoeveelheden in een ruimte komt is het gevaarlijk. Het verdrijft dan zuurstof. De kans daarop is klein volgens de Shell-woordvoerder. De gasvelden zitten op ruim tweeduizend meter diepte.
Momenteel gebruiken glastuinbouwbedrijven in het Westland CO2 om planten beter te laten groeien. Bomen en planten hebben CO2 nodig om te groeien. De gezuiverde uitstoot wordt vanuit Pernis naar de tuinders getransporteerd, die het aan de planten ‘geven’, zegt de woordvoerder van Ocap. Shell Pernis produceert meer kooldioxide dan de tuinders gebruiken. Aan het eind van dit jaar wordt een definitieve beslissing verwacht. De overheid moet goedkeuring geven aan het project waarvoor meerdere partijen zich kunnen inschrijven.
[Novum]

2 antwoorden op “Ondergrondse CO2-opslag bij Barendrecht”

 1. Geacht ministerie,

  “Ondergrondse Co2- opslag levensgevaarlijk”

  Het opslaan van de vrijkomende Co2 onder de grond blijkt zeer risicovol

  Natuurkundige Jos Wassink is wetenschapsredacteur bij de VPRO- Radio. Daarnaast schrijft hij regelmatig in het extern publiciteitsmagazine van het Ministerie van VROM: VROM.nl.

  In het laatste nummer van dat blad wijst hij op de gevaren van ondergrondse opslag van kooldioxide. In 1986 blijken in Kameroen 1800 mensen en duizenen stuks vee om het leven gekomen te zijn, omdat het gas alsnog naar buiten lekte. De Co2 verspreidde zich over een afstand van maar liefst 23 kilometer.

  Ondergrondse opslag van Co2 wordt soms gepromoot als dé oplossing voor het broeikas- probleem. Een kleine aardbeving kan echter al catastrofale gevolgen hebben. Niet doen dus, volgens Jos Wassink.

  Als inwoner van Barendrecht wil ik u attenderen op bovenstaand stuk. Ik besef dat er al veel signalen met argumenten binnenkomen om absoluut de opslag van co2 niet door te laten gaan. Zijn we eindelijk zover dat de Vinexlocatie is volgebouwd met prachtige huizen en een mooi stuk natuur (Gaatskensplas met daarachter de grienden) krijgen we dit. Gaan we ons klein Nederland volpompen met CO2 in de meeste per m2 dichtbevolkte(45.000 inwoners)woonplaats van Nederland. Als het mis gaat zijn de gevolgen werkelijk niet te overzien. 1 scheur en het is al raak. Niet begrepen wordt dat dit zomaar de burgers van Barendrecht en ook Nederland zal worden aangedaan. Er zijn al heel veel mensen die hier echt slapeloze nachten van hebben.Gezondheid,dagelijkse angsten,economische schade. Het gaat wel om mensen,dat moet wel duidelijk zijn. We rekenen erop dat jullie een ieder aan z’n verstand zal brengen dat dit werkelijk niet kan. Denk na voordat dit afschuwelijke gas in de barendrechtse bodem wordt gepompt.
  Vr.gr.,
  P.van den Bos

 2. Een plaats waar ook sprake was van een EERSTE PROEFNEMING TOT CO2-OPSLAG was Drachten.
  Eneco trok zich terug uit het ZEPP-1 project vanwege de complexiteit ervan.
  Eneco zoekt zijn heil nu in centraal-Nederland waar al afgevangen CO2 voorradig is. Meer over de onbewezen en kwalijke kanten van CO2-opslag is te vinden in het web-log OVERDRACHTELIJK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *