VN-rapport: schepen vervuilen meer dan vliegtuigen

De internationale scheepvaart veroorzaakt ruim tweemaal zoveel CO2-uitstoot dan eerder werd aangenomen. Schepen stoten hiermee meer broeikasgassen uit dan de luchtvaart, een sector die de afgelopen jaren steeds zwaarder onder vuur is komen te liggen.
Dit blijkt uit een nog niet gepubliceerd VN-rapport dat is gelekt naar de Britse krant The Guardian, die er woensdag zijn voorpagina en twee binnenpagina’s aan wijdde. De snelgroeiende scheepvaartsector blijkt goed voor bijna 4 procent van de wereldwijde emissies, nagenoeg het dubbele van wat vliegtuigen veroorzaken. Tot dusver ging het internationale panel van klimaatwetenschappers, het IPCC, er van uit dat schepen jaarlijks 400 miljoen ton CO2 uitstoten. Ook de EU dichtte de koopvaardij een bescheiden rol toe.
Volgens gedetailleerde berekeningen van een ander VN-orgaan, de International Maritime Organisation (IMO), is de werkelijke uitstoot echter 1,12 miljard ton. Het rapport waarschuwt dat deze vervuiling in het komende decennium met 30 procent zal groeien.
De IMO komt tot zijn conclusies na de analyse van de motorinhoud, vaartijden en brandstofverkopen van tienduizenden zware zeeschepen. Die nemen qua volume circa 90 procent van de wereldhandel voor hun rekening. De sector groeit snel doordat goederen, vanwege de opkomst van onder meer China, over steeds langere afstanden worden vervoerd.
» lees verder: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *