Amerika geeft 88 keer meer uit aan defensie dan aan klimaat

Voor elke dollar die de Verenigde Staten dit jaar uitgeven aan de strijd tegen klimaatverandering gaan er 88 naar het leger en de strijd tegen het terrorisme. Voor internationale klimaathulp is 212 miljoen voorzien, terwijl bijna 10 miljard dollar naar buitenlandse legers gaat.
Volgens het rapport Military versus Climate Security van het Institute for Policy Studies zal Washington in 2008 7,37 miljard dollar besteden aan maatregelen tegen klimaatverandering terwijl de Amerikaanse regering 647,7 miljard dollar voorzien heeft voor Defensie. Dat is meer dan de rest van de wereld samen uitgeeft aan militaire veiligheid.
Op zich is de verhouding van 88 tegen 1 wel een vooruitgang tegenover de verhouding 97 tegen 1 van de vijf jaren ervoor, maar in het licht van de wetenschappelijke consensus dat klimaatverandering een reële dreiging is, blijft er wat de VS betreft sprake van een grote wanverhouding, aldus de onderzoekers.
Het leeuwendeel van het Amerikaanse klimaatbudget, bijna vier miljard dollar, gaat naar de zoektocht van technologische oplossingen voor het klimaatprobleem. Ter vergelijking: 77 miljard dollar stoppen de VS in onderzoek naar militaire doeleinden. Verder blijkt slechts 212 miljoen dollar voorzien voor maatregelen om arme landen te doen overschakelen op schone en duurzame energiebronnen, hoewel dat een prioriteit is.
[De Morgen]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *