Satelliet detecteert menselijke CO2-uitstoot

Wetenschappers hebben voor het eerst lokaal verhoogde koolstofdioxideniveaus door menselijke uitstoot weten te detecteren. Ze deden dat met gegevens van het deels in Nederlands gebouwde instrument SCIAMACHY aan boord van ESA’s klimaatsatelliet Envisat.
Dr Michael Buchwitz van de Universiteit van Bremen ontdekte samen met zijn collega’s verhoogde, door mensen veroorzaakte CO2-concentraties boven Europa. De concentraties waren het grootst boven de dichtstbevolkte regio van Europa, grofweg tussen Amsterdam in Nederland en Frankfurt in Duitsland.
De CO2-kaart is gebaseerd op de SCIAMACHY-metingen van 2003 tot en met 2005. CO2-concentraties in de dampkring zijn in de eerste helft van het jaar lager, omdat groeiende planten veel CO2 opnemen. Na een minimum in augustus nemen de CO2-concentraties weer toe in de rest van het jaar.
Roeland van Oss, Adviseur Aardobservatie bij het KNMI:

“Dit is voor het eerst dat CO2-concentraties met zo’n grote precisie zijn gemeten vanuit de ruimte. SCIAMACHY heeft ingezoomd op een heel interessant gebied. Elke klimaatonderzoeker in de wereld gaat iets met deze gegevens doen.”

Eén gedachte over “Satelliet detecteert menselijke CO2-uitstoot”

  1. Ik geloof gelijk dat deze observaties correct zijn, maar zijn deze nu zo wereldschokkend!? Verhoogde concentraties CO2 boven dichtbevolkte gebieden zijn niet zo raar, zeker als er in die gebieden fossiele brandstoffen worden verbrand. Deze observaties bevestigen de hypothese van verhoogde, door mensen veroorzaakte CO2-concentraties in dichtbevolkte gebieden. Deze hypothese en obeservatie is op zich niet zo vreemd; het zou vreemder zijn geweest als de verhoogde, door mensen veroorzaakte CO2-concentraties niet in dichtbevolkte, maar in dunbevolkte en/of midden op de Stille Oceaan zou zijn gededecteerd.
    Interessanter is de vraag of er dichtbevolkte gebieden zijn waar dezelfde concentraties worden gemeten, maar waar niet of nauwelijks fossiele brandstoffen worden verstookt en/of er sprake is van ontbossing of veel landbouw plaatsvindt. Een andere vraag is hoe snel de door mensen veroorzaakte CO2 door het natuurlijk systeem wordt opgenomen, d.w.z. hoeveel CO2 wordt weer opgenomen door planten, gewassen, de oceaan, etc. Ik heb nu nog geen antwoord op deze vragen, dus nadere studie is vereist.
    Een ander punt van aandacht is het volgende. Ik heb begrepen dat CO2 “well-mixed” in de atmosfeer voorkomt. Indien de concentraties CO2 ongelijk in de atmosfeer is verdeeld, zowel horizontaal als verticaal, komt bij mij de vraag op; hoe is dit in de diverse klimaatmodellen verwerkt? Wellicht dat Hans Erren hier iets meer over kan of wil zeggen.
    Zoals Roeland van Oss zegt op de website van het KNMI tercht; de klimaatonderzoekers (aan beiden zijden van het debat (toevoeging door ondergetekende)) zullen deze gegevens nader bestuderen en daaruit wellicht conclusies trekken. Maar misschien ook niet. De natuur en klimaat in het bijzonder is complex en de vraag is of een antwoord op deze vraag uiteindelijk wel het juiste antwoord zal blijken te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *