Koudegolf doet klimaatsceptici in de handen wrijven

“De opwarming van de aarde door de mens is een fabeltje.” Een uitzonderlijke koude maand januari in Noord-Amerika heeft daar tot een golf van lezersbrieven en opinieartikels geleid die brandhout maken van het broeikaseffect. Deze week hielden de non-believers zelfs een congres in New York.
“De opwarming van de aarde is geen wereldwijde crisis”, klinkt het bij het Heartland Institute, de organisator van de driedaagse Internationale Conferentie over Klimaatverandering die gisteren (4 maart) werd afgesloten in New York. De bijeenkomst was “een overweldigend succes”, zegt het instituut. “De aanhangers van de hypothese van de klimaatopwarming hebben het dispuut verloren”. De initiatiefnemers riepen de wereld op “alle inspanningen om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen meteen te staken”.
Heartland is een bekende rechtse lobbygroep. Volgens documenten van de oliemaatschappij ExxonMobil die werden bekend gemaakt door Greenpeace, kreeg Heartland tussen 1999 en 2005 meer dan een half miljoen dollar van Exxon. Daarnaast kreeg het instituut ook geld van de tabaksindustrie.
De Amerikaanse klimaatsceptici, zoals ze zichzelf noemen, bereiken een ruim publiek. “Het verhaal van de opwarming van de aarde door de mens is bedrog. Er zijn geen feitelijke bewijzen voor”, vertelde Rush Limbaugh, een conservatieve radiopresentator met 13 miljoen luisteraars, tijdens zijn uitzending van 27 februari. “Deze winter werden overal op het noordelijk halfrond ongewoon veel sneeuwval en strenge vorst gemeten”.
De redenering van Limbaugh illustreert de kwaliteit van de argumenten van de klimaatsceptici. De weersomstandigheden in een bepaald jaar laten niet toe uitspraken te doen over het klimaat – daarvoor moet je gegevens over verschillende decennia of zelfs eeuwen met elkaar vergelijken. En zelfs over deze winter slaat Limbaugh de bal mis. Het was de voorbije maanden wel koud in Noord-Amerika, China en het Midden-Oosten, maar dan weer uitzonderlijk warm in Europa. In Moskou is het nu regenachtig bij temperaturen rond de 3 graden Celsius. Normaal sneeuwt het in deze tijd van het jaar en wijst de thermometer -10 aan.
» lees verder: IPS

6 gedachten over “Koudegolf doet klimaatsceptici in de handen wrijven”

 1. 500000 dollar bruto verspreid over 5 jaar is peanuts, daar kun je amper twee fulltimers van betalen.
  wat schrijft Heartland zelf?
  http://www.heartland.org/NewYork08/newyork08.cfm

  You’ve probably read some of the attacks that have appeared in the blogosphere and in print directed against this conference, and against The Heartland Institute. Let me repeat for the record here tonight what appears prominently on our Web site:
  No corporate dollars were used to help finance this conference.
  The Heartland Institute has 2,700 donors, and gets about 16 percent of its income from corporations.
  Heartland gets less than 5 percent of its income from all energy-producing companies combined. We are 95 percent carbon free.
  And let me further add to the record:
  The honoraria paid to all of the speakers appearing at this conference add up to less than the honorarium Al Gore gets paid for making a single speech, and less than what his company makes selling fake carbon “off-sets” in a week.
  It is no crime for a think tank or advocacy group to accept corporate funding. In fact, corporations that fail to step forward and assure that sensible voices are heard in this debate are doing their shareholders, and their countries, a grave disservice.

 2. Het herleiden van de klimaatskwestie tot een non-debat over ‘afkoeling?’ of ‘opwarming?’ is vooral goed nieuws voor de non-believers. Het stelt hun in staat om de impact van de mens op onze biotoop -de Aarde- te minimalizeren, gebaseerd op nietszeggende statistieken. Uiteindelijk draait deze discussie niet om ‘global warming’ maar om ‘global change’ (voeding & landbouw, ongecontroleerd gebruik van resources, geboorteplanning en meer).
  http://ohm2.be

 3. Het verschil tussen klimaat (langdurige en trendmatig) en weer (per jaar) is kennelijk niet voor iedereen duidelijk. Eerst iets roepen, dan pas (of helemaal niet) nadenken wordt door teveel lieden gedaan.

 4. ‘The honoraria paid to all of the speakers appearing at this conference add up to less than the honorarium Al Gore gets paid for making a single speech’
  Conclusie: if you pay peanuts, you get monkeys 🙂

 5. Met twee full-timers in 5 jaar tijd kan je heel wat shit schrijven en rondstrooien!
  Hoe luidt het spreekwoord ook al weer? Één gek kan meer meer vragen (beweren) dan 1000 wijzen kunnen beantwoorden (weerleggen). Zullen we toch maar liever het zekere voor het onzekere nemen!? We zullen er bovendien op allerlei wijzen op termijn alleen maar beter van worden als we de verspilling aanpakken en de duurzaamheid bevorderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *