Uitgelekte notitie: klimaatverandering bedreigt veiligheid EU

De veiligheid van de Europese Unie (EU) wordt bedreigd door de wereldwijde verandering van het klimaat. Het bestrijden hiervan zou daarom een onderdeel moeten zijn van het Europese veiligheidsbeleid.
Dat blijkt uit een interne notitie van eurocommissarissen Javier Solana (Buitenlands Beleid) en Benita Ferrero-Waldner (Externe Betrekkingen) waar de Britse zakenkrant The Financial Times over beschikt. De uitgelekte notitie wordt volgens de krant voorgelegd aan de lidstaten tijdens de EU-top deze maand.
Volgens de Europese Commissie veroorzaakt de opwarming van de aarde steeds meer crises op verschillende plekken op aarde. Die kunnen mogelijk grote gevolgen hebben voor Europa.
Door de stijgende temperaturen ontstaan meer natuurrampen en dreigen grote watertekorten in het Midden-Oosten. In ontwikkelingslanden kunnen grote voedseltekorten ontstaan, door teruglopende oogsten en oplopende prijzen.
Regionale onveiligheid vergroot de druk op de EU, schrijven de eurocommissarissen volgens de krant. Waarschijnlijk zal ook de migratie naar Europa toenemen.
De strijd tegen de klimaatverandering is een van de speerpunten van de Europese Commissie: Brussel wil de uitstoot van CO2 in 2020 met 20 procent omlaagbrengen. Ook moet dan 20 procent van alle opgewekte energie in de EU van ‘hernieuwbare energiebronnen’ afkomstig zijn.
[Elsevier]

2 gedachten over “Uitgelekte notitie: klimaatverandering bedreigt veiligheid EU”

  1. De EU weet het beter,jawel, de fabeltjeskrant heeft een concurent erbij.Wat is de bedoeling toch als men zo spreekt over de klimaats veranderening.Vroeger waren het de spuitbussen, wil men mensen angst aanjagen met dit soort uitlatingen?Ik denk eerder dat men erop uit is om chaos te veroorzaken, kijk maar er in ons landje voor bangmakerij is geweest om de film van dhr.Wilbers.Groot alarm door angst aanjagende publikaties vanuit het Binnenhof,iedereen de schuilkelders in.Een grote zeepbel, en wederom chaos in de tent der samenleving.k’Wou maar zeggen dat was ook geen best klimaat, maar een warming up voor de volgende film.

  2. Wat ik mis in het verhaal is de kans dat door opwarming van de permafrost gigatonnen aan methaangas vrij zullen komen. En methaangas versterkt het broeikaseffect 21 keer sterker dan CO2. Eenmaal een bepaalde drempel van opwarming overschreden, komt er zoveel van vrij dat de aarde nog meer opwarmt, nog meer permafrost smelt, nog meer methaangas vrijkomt en kortom een hittelawine zal veroorzaken. Zie ook de vertaalde in Nederlands brief op http://www.just-stop.org/139.0.html
    Ik kan me voorstellen dat men die informatie liever niet bloot geeft. Want dat is einde mensheid zoals we het nu kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *