Arme landen willen geld voor klimaatmaatregelen

Arme landen op de klimaatconferentie in Bangkok hebben dinsdag gezegd dat zij geen nieuw klimaatverdrag zullen tekenen als de rijke landen geen geld geven om hen te helpen zich aan de klimaatverandering aan te passen.
Eilandstaten in het Caribisch en Zuidzeegebied deden op de tweede dag van de conferentie verslag van de schade die zij nu al ondervinden door toenemende overstromingen, een stijgende zeespiegel en cyclonen ten gevolge van de klimaatverandering. Ze zeiden geen geld te hebben om dijken te bouwen of de bewoners van bedreigde gebieden naar elders over te brengen. Zonder aanpassingen kunnen de eilandbewoners niet overleven, zei Selwin Hart, de afgevaardigde van Barbados, namens de Alliantie van kleine eilandstaten. Als een nieuw klimaatverdrag geen afspraken over aanpassingen omvat, ‘heeft het voor ons geen zin om er deel van uit te maken’.
De rijke landen zeggen wel te willen helpen, maar zijn het onderling oneens over de te volgen tactiek. De Verenigde Staten zijn voorstander van vrijwillige hulp, maar de Europese Unie wil geld voor de arme landen genereren met emissiehandel. Arme landen die weinig vervuilen kunnen volgens die methode emissierechten verkopen aan landen die veel vervuilen en moeite hebben hun schadelijke uitstoot terug te brengen.
Met de bijeenkomst in Thailand, die een week duurt, begint een ronde van onderhandelingen die eind 2009 een nieuw klimaatverdrag moet opleveren ter vervanging van het verdrag van Kyoto, dat in 2012 afloopt.
[Novum via Trouw]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *