Opwarming bevordert giftige blauwalg

De opwarming van de aarde bevordert de groei van giftige blauwalgen in het water, omdat deze sterker reageren op temperatuurverhoging dan andere algensoorten.
Dit leidt wereldwijd tot problemen met de waterkwaliteit, vooral tijdens warme droge zomers, schrijven algendeskundigen prof. dr. Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam en prof. dr. Hans Pearl van de Universiteit van North Carolina in Science (3 april).
Blauwalgen gedijen goed bij hogere temperaturen in water met veel stikstof en fosfaten. Tijdens warm weer wordt de bovenlaag van het water sterker opgewarmd dan de laag eronder. Dit warmere water zet uit en blijft daardoor drijven op het koude water eronder. Hierdoor ontstaat gelaagdheid (stratificatie) en wordt het water minder goed gemengd.
Blauwalgen profiteren van deze condities, omdat ze in hun cellen kleine gasblaasjes kunnen maken. Daarmee krijgen de cellen drijfvermogen.
Tijdens windstil warm weer drijven deze blauwalgen massaal omhoog naar de bovenste waterlagen en vormen een dichte laag aan de oppervlakte. Hiermee vangen ze licht weg voor andere algensoorten zoals groenalgen en kiezelwieren, die geen drijfvermogen hebben. Op die manier overheersen ze.
Blauwalgen (cyanobacteriën genoemd) kunnen verschillende gifstoffen produceren. Bij inname brengen deze gifstoffen ernstige schade toe aan de lever en het zenuwstelsel. Dit kan leiden tot sterfte bij koeien, schapen, watervogels en huisdieren die van het water drinken.
» Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *