Ongeveer 100 miljoen voor CO2-opslag Eemshaven

Gastransportbedrijf Gasunie en de Duitse elektriciteitsproducent RWE gaan samenwerken bij de ondergrondse opslag van CO2 in Noord-Nederland. Het project kost ongeveer 100 miljoen euro en moet in 2015 operationeel zijn.
Dat maakten de bedrijven donderdag bekend. RWE gaat de CO2 afvangen die vrijkomt bij de productie van zijn nieuwe kolencentrale in de Eemshaven, Gasunie doet het transport naar de plaats waar het broeikasgas wordt opgeslagen. Het gaat om jaarlijks 200.000 ton CO2, waardoor volgens de bedrijven 100.000 huishoudens een jaar lang schone stroom kunnen gebruiken.
Het noorden van Nederland is volgens Gasunie en RWE geschikt voor het project, omdat er bruikbare oude gasvelden zijn waarin de CO2 kan worden opgeslagen. Deze velden zijn in handen van verschillende spelers, waaronder de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
Wat precies nodig is aan infrastructuur moeten de bedrijven nog in kaart brengen. Dat is mede afhankelijk van de behoefte van andere producenten van CO2 in Noord-Nederland. Ook wil Gasunie naar de mogelijkheid kijken CO2 over een grotere afstand te vervoeren.
De bedrijven hoesten de benodigde 100 miljoen euro niet alleen op, maar doen voor een deel een beroep op subsidies. Dat kan volgens de bedrijven omdat zij met hun project de overheidsdoelstelling ondersteunen om de CO2-productie in 2020 met 30 procent terug te brengen.
[ANP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *