Zeespiegel stijgt sneller dan verwacht

De zeespiegel stijgt wereldwijd duidelijk sneller dan verwacht. Dat werd bekendgemaakt op de jaarvergadering van de Europese Geowetenschappelijke Unie in Wenen. Waterdeskundigen menen dat vooral het dramatisch snel afsmelten van de gletsjers daarvoor verantwoordelijk is.
“Terwijl de zeespiegel in de afgelopen 2000 jaar slechts rond de 20 centimeter steeg, zou hij alleen al deze eeuw 80 tot 150 centimeter stijgen”, sprak hydrologe Svetlana Jevrejeva. Dat cijfer ligt ongeveer driemaal hoger dan de huidige berekeningen van het klimaatpanel van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). “Onder wetenschappers worden de schattingen van het IPCC als conservatief beschouwd”, meent Simon Holgate van het Proudman Oceanographic Laboratory in Liverpool.
Volgens de berekeningen stromen door de versnelde opwarming van de aarde steeds meer watermassa’s van de smeltende ijsvlaktes van Groenland, Antarctica en de wereldwijd sneller smeltende gletsjers in de oceanen.
Wat de dramatische stijging van de zeespiegel precies voor gevolgen zal hebben, kunnen de deskundigen nog niet voorspellen. Duidelijk is wel dat vooral de armste en dichtstbevolkte landen zwaar getroffen zullen worden. Zo zal de Volksrepubliek China ongeveer 72 miljoen mensen noodgedwongen moeten verhuizen. En als de berekeningen kloppen, dan is tegen het jaar 2100 ongeveer 90 procent van het dichtbevolkte land Bangladesh overstroomd.

Smeltwater


Het versnelde smelten van bergsneeuw in het noordelijk halfrond is al dit jaar goed zichtbaar. Ook bij gletsjers merken wetenschappers een versnelde dooi.
Dit is een ecologische tijdbom, aldus hydrologist Wouter Buytaert. De gebieden die het ergst risico lopen door de vroege dooi in de bergen dit jaar zijn het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en een aantal landen rond de Middellandse Zee. Want de tijd tegen dat de mensen het water uit de bergen echt nodig hebben door het drogere en warmere weer, zal het al grotendeels weg zijn.
Door de stijgende temperaturen vloeit het smeltwater al enkele jaren steeds vroeger van de bergen. Maar dit jaar is het blijkbaar echt erg. Daarbij komt dat gletsjers in het noordelijk halfrond aan steeds sneller tempo smelten. Buytaert, verbonden aan de universiteit van Bristol, vermoedt dat over 30 à 50 jaar een groot deel van de gletsjers in de bergen gewoon zal zijn verdwenen. Zeker in de Alpen, maar in de Himalaya smelten de gletsjers zelfs nog sneller. In Afghanistan, waar ongeveer 3.500 gletsjers zijn, blijkt uit satellietbeelden dat die sinds ze gemonitord worden al voor 20 procent verdwenen zijn.
Volgens een andere geowetenschapper, Daniel Viviroli, van de universiteit van Bern, gaat 40 procent van het berggebied in het noordelijk halfrond met watersnood kampen in dezelfde tijdspanne van 30 à 50 jaar. Dat zal nefaste gevolgen hebben voor de gebieden die leven van het water uit de bergen, vooral het subtropische gebied in ondermeer Azië. Zo zou de Ganges nu al stilaan aan het opdrogen zijn.
[Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws]

6 antwoorden op “Zeespiegel stijgt sneller dan verwacht”

 1. Het is opmerkelijk dat de Nederlandse poltiek en pers oorverdovend stil zijn over de stijging van de zee. En dat terwijl het de komende decennia enorme investeringen vergt en (als de stijging zich voort blijft zetten zoals in het artikel aangegeven) op langere termijn een verloren strijd is. (Kom nou niet met elsevier of Bush, die stellen dat het wel meevalt en als het niet meevalt niet ten koste mag gaan van de economie.)
  Ook opmerkelijk is dat de wetenschap de voorspellingen steeds in negatieve zin bijstelt. Onder (politieke) druk zijn ze tot nu toe onvoldoende uitgesproken geweest. Wie weet wat voor verrassingen ze nog in petto hebben.

 2. Misschien dat de nederlandse regering meer vertrouwen heeft in instituten als KNMI, Rijkswaterstaat en NIOZ? Overigens is aan de nederlandse kust nog steeds geen versnelling in de zeespiegelstijging gemeten.
  Elke 5 jaar is er een wettelijke dijk-audit, tegen de tijd dat de zeespiegel waarneembaar 20 cm gestegen is, is er nog tijd genoeg voor maatregelen. Maar ik zou er maar niet op wachten, want dat is waarschijnlijk pas in 2100.

 3. Gelukkig vertrouwt de Nederlandse regering het KNMI, Rijkswaterstaat en NIOZ. Deze instituten volgen op hun beurt de (internationale) wetenschap. De wetenschap spreekt zich steeds malser uit. Zoals ‘zeespiegel stijgt sneller dan verwacht’. De stilte in politiek en pers blijft dus opmerkelijk.

 4. Hans, op die site staat bij ‘3. Hoeveel is de zeespiegel wereldwijd gestegen in de 20e eeuw?’: ‘De zeespiegel stijgt de laatste jaren sneller’. Hierboven schrijf je: ‘Overigens is aan de Nederlandse kust nog steeds geen versnelling in de zeespiegelstijging gemeten.’ Stijgt de zee alleen in het buitenland?

 5. Het wereldwijde gemiddelde wordt gedomineerd door de stille oceaan, de grootste waterbak. De grootste stijging wordt gemeten door satelieten midden op de oceaan. Dus: Ja de zespiegelstijging is het grootst midden op de pacific (wel logisch ook hier is het grootste vrije oppervlak). Dat betekent dus ook dat kustnabij er altijd een kleinere stijging is, in het bijzonder in het Noordzeebekken dat ver van de Pacific verwijderd is.
  Svetlana Jevrejeva heeft ook een oudere studie waaruit blijkt dat er een sterke 60 jarige cyclus in de zeespiegelstijging zit.
  http://www.climateaudit.org/?p=2984#comment-241948
  zie ook:
  http://home.casema.nl/errenwijlens/co2/denhelder.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *