“CO2-opslag vanuit atmosfeer mogelijk”

De natuur kan in één stap CO2 uit de atmosfeer halen en opslaan. Dat zegt prof. Hans Geerlings vrijdag in zijn intree-rede aan de TU Delft.
Het kooldioxide wordt door een natuurlijke reactie opgeslagen in bicarbonaat, een stof die ook in bakpoeder wordt gebruikt als rijsmiddel in plaats van gist. Geerlings wil die stap versnellen, om op grote schaal CO2 op te kunnen slaan, zodat de mens er minder last van heeft.

“Dit kan door het benodigde gesteente tot een poeder te malen zodat het reactieoppervlak vergroot wordt. Daarnaast blijkt vaak een zuivere CO2-stroom nodig. Dat is spijtig, omdat dit een separate energievragende CO2-afvangstap impliceert, en daar wilden we nu juist vanaf.”

Geerlings zal zich daarom richten op de mineralisering van verdunde CO2-stromen, oftewel industriële rookgassen.

“De vraag is onder welke voorwaarden geschikte mineralen in een zodanige toestand gebracht kunnen worden dat verdunde CO2-stromen met een acceptabele snelheid geconverteerd worden. Als dit onderzoek succesvol is, leidt dit tot een alternatief CO2-afvang- en -opslagproces, dat naast geologische opslag in de diepe ondergrond ingezet kan worden.”

» lees verder: TU Delft

Eén gedachte over ““CO2-opslag vanuit atmosfeer mogelijk””

  1. Het kan nog eenvoudiger:
    Snelgroeiend hout aanplanten, volgroeid hout rooien en begraven. De gerooide plek opnieuw aanplanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *