McCain breekt met Bush over klimaat

In een radicale breuk met het beleid van de huidige president Bush heeft de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain zijn klimaatbeleid voorgesteld. Hij pleit onder meer voor verplichte uitstootbeperkingen en internationale akkoorden.
McCain ontvouwde zijn klimaatplan tijdens een bezoek aan Vestas, de grootste producent van windturbines ter wereld.

“Ernstige en geloofwaardige wetenschappers van over de hele wereld waarschuwen ons dat de tijd dringt en dat de gevaren groot zijn. Goed bestuur, voorzichtigheid en het gezond verstand eisen van ons dat we in actie schieten om de uitdagingen het hoofd te bieden – en dat we dat snel doen.”

Hij riep de Verenigde Staten op om de uitstoot van broeikasgassen te beperken met “minstens 60 procent tegen 2050”. McCain stelt daarvoor een zogenaamd “cap-and-trade systeem” voor, dat volgens hem ook al succesvol gebleken is om zure regen aan te pakken.

“De Amerikaanse burgers hebben het talent om zich snel aan te passen, problemen op te lossen en nieuwe en betere manieren te vinden om doelstellingen te bereiken. Maar de federale regering kan die talenten niet zomaar opvorderen met een bevel – enkel de vrije markt kan die talenten activeren.”

McCain gold de voorbije jaren al als het buitenbeentje van de Republikeinse partij rond thema’s als de klimaatverandering. Zo maakte hij een reis naar een smeltende gletsjer in Noorwegen en hield hij als senator verschillende hoorzittingen over het onderwerp. Tot tweemaal toe diende hij samen met de Democratische senator Joe Lieberman een voorstel in om de wetgeving rond de uitstoot van broeikasgassen te wijzigen.
De plannen die McCain nu voorstelt, vormen dan ook een duidelijke breuk met het beleid van zijn Republikeinse collega en huidige president George Bush. McCain greep de gelegenheid dan ook aan om zich te distantiëren van het beleid van de huidige president, die zich altijd verzet heeft tegen verplichte limieten en tegen internationaal bindende akkoorden. McCain:

“Ik zal de mantel van leiderschap die de VS dragen, niet afgooien. Ik zal niet toelaten dat er acht lange jaren voorbijgaan voor we ernstig ingrijpen tegen de klimaatverandering. De VS moeten de leidersrol op zich nemen en we zullen dat doen met een nieuwe, andere aanpak.”

[IPS via Het Belang van Limburg]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *