Klimaatverandering slecht voor hooikoorts en allergieën

Het mildere klimaat zorgt ervoor dat het bloeiseizoen van planten die hooikoorts veroorzaken steeds langer wordt. Bovendien gedijt de uit Noord-Amerika afkomstige alsemambrosia, die een agressieve allergische reactie kan uitlokken, steeds beter in onze contreien.
Ambrosia Artemisiifolia is een Amerikaanse alsemsoort die in het Engels ragweed, bitterweed, blackweed of gewoon hay fever weed (‘hooikoortskruid’) wordt genoemd. Het gaat om een kruidachtige plant die tot een meter hoog kan worden en waarvan het stuifmeel een bijzonder hevige allergische reactie kan veroorzaken. Typische symptomen zijn niezen, brandende ogen, een loopneus en zelfs zware astma-aanvallen of huidinfecties.
Thomas Dümmel, meteoroloog aan de Vrije Universiteit van Berlijn:

“Omdat de plant bloeit van de zomer tot in oktober verlengt hij het traditionele Europese hooikoortsseizoen met minstens twee maanden. Bovendien kan een enkele plant een miljard pollen produceren die door de wind over honderden kilometers worden verspreid.”

Tien ambrosiapollen in een volume van een kubieke meter volstaan om een allergische reactie uit te lokken.

“Het mildere klimaat heeft als bijkomend nadeel dat ook het bloeiseizoen van inheemse allergieopwekkers, zoals berk, els, hazelaar of paardenkastanje wordt verlengd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *