Methaangas kan klimaatverandering flink versnellen

Een nieuwe studie in Nature waarschuwt dat de klimaatverandering mogelijk veel sneller en ernstiger zou kunnen zijn dan tot nu toe werd gedacht. Een kettingreactie waarbij methaan vrijkomt, zou ervoor zorgen dat in minder dan honderd jaar alle ijs op aarde verdwijnt.
De auteurs van de studie hoeven daarover niet te speculeren: het is allemaal al eens gebeurd, zo’n 635 miljoen jaar geleden. Toen zorgde het sneeuwbaleffect ervoor dat een ijstijd in een mum van tijd oversloeg in een periode van tropische temperaturen. In de periode die de studie onderzocht, 635 miljoen jaar geleden, zorgde een lichte opwarming ervoor dat de combinatie van ijs en methaan, methaan-clathraat genoemd, instabiel werd en methaangas begon af te geven in de atmosfeer. Aanvankelijk gebeurde dat geleidelijk, maar het krachtige broeikasgas zorgde ervoor dat de temperatuur verder steeg, dat er nog meer ijs smolt, en er dus nog meer methaan vrijkwam.
Methaan is als broeikasgas 25 maal krachtiger dan het veel bekendere CO2. Het gas is in gigantische hoeveelheden opgeslagen in ijs, op de bodem van oceanen en in de permafrost.
» lees verder: MO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *