Consument moet rekenen op permanente oliecrisis, waarschuwt nieuw boek

De olieprijzen stijgen door het plafond en de deskundigen buitelen over elkaar heen wat betreft het voorspellen van steeds hogere olieprijzen. Zijn het de speculanten of is het echte schaarste die de olieprijzen laat exploderen? Eén ding is zeker, de piek in de olieproductie wordt rond 2010 bereikt en daarna wordt het alleen maar minder, terwijl de vraag door blijft stijgen. Met de beschikbare voorraad doen we geen 40 jaar meer, het proces van omschakelen naar andere energiebronnen moet nu al beginnen.
Dat is de kern van het boek De permanente oliecrisis, dat deze week is verschenen bij Nieuw Amsterdam Uitgevers, van de hand van Rembrandt Koppelaar van Peak Oil Nederland en RTLZ-verslaggever Willem Middelkoop. Het boek behandelt de 100 meest prangende vragen over onze energievoorziening.
De timing kon niet beter, de olieprijs zit structureel dik boven de 100 dollar per vat. De helft van alle beschikbare olie is opgebruikt en de vraag naar olie is al twee jaar groter dan de productie. De rest van de olie zal de komende decennia worden opgebruikt. Vanaf nu wordt olie steeds schaarser en benzine dus steeds duurder, stellen de auteurs. Na de ‘productiepiek’ in 2010 zullen we moeten leren leven met nog veel hogere energieprijzen. Dat zal grote gevolgen hebben voor onze manier van leven. Speculanten zijn maar verantwoordelijk voor 10 of 15% van de olieprijsstijging.
De komende decennia kan de wereld volgens beide auteurs niet anders dan de economische groei loskoppelen van het olieverbruik. Dat maakt de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen belangrijker dan besparen. Dat laatste betekent alleen maar dat er geld overblijft dat weer besteed wordt aan andere dingen die energie kosten. Windparken, geothermische installaties, maar ook kernenergie hebben de toekomst.
Paperback, 192 pagina’s, €17,50, ISBN 9789046804162.
[Financiële Telegraaf]

Eén gedachte over “Consument moet rekenen op permanente oliecrisis, waarschuwt nieuw boek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *