G8: voorlopige overeenkomst over aanpak klimaatverandering [update]

Onderhandelaars van de acht belangrijkste industrielanden ter wereld (G8) hebben dinsdag een voorlopige overeenkomst opgesteld die moet zorgen voor consensus over de aanpak van klimaatverandering. Dat zeggen welingelichte bronnen.
In de overeenkomst staat dat de landen “serieus overwegen” de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 50 procent te verminderen. Of de leiders van de acht landen de overeenkomst allemaal zullen tekenen is de vraag. Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Rusland en de VS hebben allen een ander standpunt.
Vooral de VS moeten niets hebben van een drastische afname van de uitstoot van CO2. Zij willen geen bindende afspraken maken zolang China, India en andere grote vervuilers niet ook hun krabbel onder de overeenkomst zetten.
[ANP]

update 10 juni


De leiders van zeven rijkste industrielanden plus Rusland hielden gisterochtend een bijeenkomst met hun collega’s van acht opkomende economische grootmachten, waaronder China, India, Mexico en Brazilië. De zestien landen zijn samen goed voor 80 procent van de uitstoot van CO2 in de wereld.
Van de nieuwe economieën konden alleen Indonesië, Australië en Zuid-Korea zich in de overeenkomst vinden. China en India onderstreepten dat industrialisering en bestrijding van de armoede voor hen voorop staan.

2 antwoorden op “G8: voorlopige overeenkomst over aanpak klimaatverandering [update]”

 1. De Great 8 begint zo langzaam maar zeker toch een heel apart clubje te worden, die in alle vergaderingen telkens tot dezelfde conclusie komen: We zijn het niet eens.
  Daardoor komen er nooit afspraken uit die echt zoden aan de dijk zetten. Het begon al slecht met de G8 Environment: geen resultaat.
  Zo, het is weer voorbij. Men heeft er een prachtige eindverklaring uit laten rollen met heel veel mooie woorden. Over daden heeft men het minder. CO2 uitstoot halveren in 2050 is lekker ver weg en bovendien ziet men dat alleen zitten als de rest van de wereld ook meedoet. Men heeft voorts bedacht dat een apart Energy Forum ook wel nuttig is. Nog meer vergaderingen dus.
  Het hele verhaal van de G8 Summit kunt in het Engels, met heel veel foto’s en de letterlijke teksten van de slotverklaringen vinden op:
  http://www.nowpublic.com/environment/guilty-8-climate-g8-hokkaido-toyako-summit-2008
  http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=2673

 2. Het grote gevaar van doelstellingen in de verre toekomst (2050) is dat men de eerst komende decennia achterover leunt. Zie onze eigen overheid. Omdat de doelstelling in 2020 ligt, komen er in deze kabinetsperiode geen windmolens op zee meer bij. De eerste vergunningen worden pas over 2,5 jaar uitgegeven.
  Het zou veel beter zijn om een maximaal aantal gigatonnen voor de periode tot 2020 of 2050 af te spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *