Rapport: miljoenen kinderen lijden onder klimaatverandering

Jaarlijks zijn 175 miljoen kinderen slachtoffer van natuurrampen die verband houden met klimaatverandering. Daarmee vormen kinderen de helft van het totale aantal slachtoffers, vooral in kwetsbare en arme gebieden.
Dat stelt de internationale hulporganisatie Save the Children in het rapport In the face of disaster: children and climate change. Het rapport, dat maandag is gepubliceerd, gaat in op de gevolgen van klimaatverandering voor kinderen.
Landen die goed voorbereid zijn op rampen voorkomen grote verliezen in mensenlevens en voorkomen veel materiële schade. Iedere euro die wordt geïnvesteerd in risicomanagement en preventieve actie voorkomt zeven euro aan schade, aldus cijfers van de VN. Zo redde in Bangladesh de snelle evacuatie bij cycloon Sidr veel mensenlevens. Er werden 4000 doden geteld, maar bij een soortgelijke cycloon in 1991 waren dat er nog 140.000.
Enkele voorbeelden van projecten om de impact van rampen te beperken: het planten van mangrovebomen in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen, het bouwen van rampenbestendige bouwwerken, het maken van duidelijke evacuatieplannen en het opzetten van waarschuwingssystemen. Ook kinderen kunnen een actieve bijdrage leveren aan dergelijke projecten, zo stelt Save the Children.
» download het rapport: www.savethechildren.nl (pdf)
[Klimaatnieuws.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *