Global Carbon Project: uitstoot van CO2 stijgt razendsnel

De mondiale uitstoot van het broeikasgas CO2 stijgt sneller dan in het allerongunstigste scenario was voorzien. Sinds 2000 groeit de CO2-uitstoot vier maal zo snel als in het decennium daaraan voorafgaand.
Dit is bekend gemaakt door het Global Carbon Project, een internationaal samenwerkingsverband dat in 2001 werd opgericht. Het Amerikaanse ministerie van Energie, dat een belangrijke toeleveraar is van de statistiek, bracht de cijfers in een eigen verklaring.
Inzet van fossiele brandstof en cementproductie bracht in 2007 ongeveer 8,5 miljard ton koolstof als CO2 in de atmosfeer. In 1992 was dat nog maar 6,1 miljard ton koolstof. Samen met de CO2-uitstoot die het praktisch gevolg is van grootschalige ontbossing komt de koolstof-uitstoot in 2007 op 10 miljard ton. De CO2-opname van bosaanwas op andere plaatsen in daarvan al afgetrokken.
Ondertussen heeft een dramatische verschuiving plaatsgevonden van de grootste emissie-centra voor CO2. Sinds 2006 is China de grootste producent van CO2. De Amerikanen, altijd nummer één, staan nu op de tweede plaats. Rusland is drie, maar zal naar verwachting zeer binnenkort door India worden ingehaald. Japan is nummer vijf.
» lees verder: NRC
» het rapport: www.globalcarbonproject.org

Eén gedachte over “Global Carbon Project: uitstoot van CO2 stijgt razendsnel”

  1. Waarom zitten overheden en de vervuilers zoals de energiebedrijven)de particuliere huishoudens dan zo op de nek met het creeeren van schuldgevoelens, terwijl die maar een relatief bescheiden bijdrage leveren aan de uitstoot leveren en derhalve ook aan de vermindering kunnen leveren. Waarom niet de hand in eigen boezem steken vanwege het feit dat grote vervuilers emissies en groene certificaten kunnen kopen en dat dit betekent dat hier in Nederland in grote mate kan worden doorvervuild?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *