Wetenschappers: hockeystick-curve klopt wel

Het is deze eeuw echt warmer dan in zeker 1.500 jaar, zelfs warmer dan in de Middeleeuwse warme periode. Dat schrijven auteurs van een veelbesproken temperatuurreconstructie deze week in het tijdschrift PNAS, na een uitgebreide heranalyse.
Michael Mann van de universiteit van Virginia en een groep collega’s kregen rond het verschijnen van het voorvorige rapport van het internationale VN-klimaatpanel IPCC veel kritiek op hun zogeheten hockeystick-curve, die als een soort embleem voor de opwarming was gaan dienen.
Mann deed, ondermeer op verzoek van de Amerikaanse academie van wetenschappen, een uitgebreide nieuwe analyse, van de oude data en een hele reeks nieuwe gegevens, behalve van boomringen ook van gletsjers en andere afgeleide temperatuur indicatoren.
In PNAS concluderen Mann en zijn collega’s dat de originele vorm van de grafiek nog steeds een hockeystick is: een vlakke aanloop met een geprononceerde stijging aan het recente eind. Dat is zelfs zo zonder de omstreden boomringgegevens van de eerste grafieken.
» lees verder: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *