Zeespiegelstijging door smeltend Groenland: halve millimeter per jaar

Met behulp van een Duits-Amerikaanse duo-satelliet hebben onderzoekers nauwkeurig kunnen vaststellen hoe snel de zeespiegel stijgt door de smelting van de ijskap bij Groenland. Het gaat om een halve millimeter per jaar, aldus de TU Delft, dat heeft samengewerkt met het Center for Space Research (CSR) in Austin, Texas.
Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de Duits-Amerikaanse GRACE-kunstmanen. Deze twee satellieten cirkelen sinds 2002 achter elkaar rond de aarde.
Tussen 2003 en 2008 verloor Groenland als geheel jaarlijks gemiddeld 195 kubieke kilometer aan ijs, wat genoeg is om de zeespiegel wereldwijd met een halve millimeter per jaar te laten stijgen. De methode die in Delft en Austin is bedacht, maakt het mogelijk om het massaverlies per regio vast te stellen. Zo werd in de extreem warme zomer van 2007 voor het eerst de afname van de ijsmassa op grote hoogtes (boven de 2.000 meter) berekend.
Verder is duidelijk dat het ijs sneller vooral smelt in het noorden van Groenland, in IJsland, Spitsbergen en de noordelijke eilanden van Canada. De onderzoekers gaan nu kijken hoe de afkalving van kleinere gletsjers heeft op de zeespiegel.
[Volkskrant]

2 antwoorden op “Zeespiegelstijging door smeltend Groenland: halve millimeter per jaar”

  1. Deze halve meter komt door Groenland. Er zijn nog meer oorzaken van zeespiegelstijging: uitzetting oceaanwater agv hogere temperatuur, smelten gletsjers, smelten Antartica …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *