Hoogleraar wil olivijn uitstrooien tegen klimaatverandering

Wat moeten we doen om de klimaatverandering tegen te gaan? Afvangen van CO2, of inzetten op wind en zon? Onzin, volgens emeritus hoogleraar geochemie Olaf Schuiling. Zijn oplossing voor het CO2-probleem: het mineraal olivijn uitstrooien boven land en zee en laten reageren met koolstofdioxide.
Olivijn is een van de meest voorkomende mineralen op aarde en reageert van nature met CO2. in 2007 diende Schuiling zijn olivijnplan in bij de Climate Challenge, een wedstrijd voor klimaatoplossingen, georganiseerd door Richard Branson. Zijn idee? Bouw grote mijnen voor olivijnwinning, verpulver het mineraal tot korrels van een millimeter en verspreid het over land en zee. Hiermee wordt natuurlijk CO2 onschadelijk gemaakt. Volgens de geochemicus is er genoeg olivijn voor alle overtollige koolstofdioxide.
De oplossing van Olaf Schuiling is onderdeel van een nieuwe beweging: de geo-engineering. Dat is het met behulp van technische innovatie oplossen van milieuproblemen. Zo is er een plan om grootschalig algen te gaan kweken die van nature CO2 opnemen. Een ander idee is om een immens grote schuurspons de ruimte in te slingeren die fungeert als een soort luxaflex en daarmee alleen het gewone zonlicht doorlaat en de infrarode straling tegenhoudt.
[Vroege Vogels]

2 antwoorden op “Hoogleraar wil olivijn uitstrooien tegen klimaatverandering”

  1. Geachte heer van Erne,
   Als U belangstelling hebt is op 28 November 2012 een congres over deze Olivijn toepassing. Over de neveneffecten (zowel positief als negatief) zal uitgebreid worden ingegaan.

   M.vr.gr.
   Pol Knops

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *