Australië met eigen klimaatplan

De Australische regering wil de uitstoot van kooldioxide in 2020 met 5 procent terugdringen ten opzichte van 2000. En als op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties eind volgend jaar in Kopenhagen een ambitieus klimaatakkoord wordt bereikt, is Australië bereid tot een reductie met 15 procent.
Dat is de kern van een langverwacht klimaatplan van premier Kevin Rudd. De reductie moet volgens Carbon Pollution Reduction Scheme: Australia’s Low Pollution Future worden bereikt via emissiehandel. Bedrijven die schoon produceren kunnen emissierechten verkopen aan grote vervuilers.
Volgens de Australische regering is de doelstelling van het klimaatplan per hoofd van de bevolking vergelijkbaar met het plan dat de Europese Unie dit weekeinde presenteerde – een reductie van 20 procent in 2020, ten opzichte van 1990.
Milieugroepen hebben zware kritiek op het klimaatplan. Ze wijzen erop dat Australië 85 procent van de elektriciteitsopwekking haalt uit kolencentrales, die weinig milieuvriendelijk zijn. De organisaties vinden een reductie van 5 procent veel te mager.
» lees verder: NRC
» meer info: www.climatechange.gov.au/whitepaper/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *