Australië met eigen klimaatplan

De Australische regering wil de uitstoot van kooldioxide in 2020 met 5 procent terugdringen ten opzichte van 2000. En als op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties eind volgend jaar in Kopenhagen een ambitieus klimaatakkoord wordt bereikt, is Australië bereid tot een reductie met 15 procent.
Dat is de kern van een langverwacht klimaatplan van premier Kevin Rudd. De reductie moet volgens Carbon Pollution Reduction Scheme: Australia’s Low Pollution Future worden bereikt via emissiehandel. Bedrijven die schoon produceren kunnen emissierechten verkopen aan grote vervuilers.
Volgens de Australische regering is de doelstelling van het klimaatplan per hoofd van de bevolking vergelijkbaar met het plan dat de Europese Unie dit weekeinde presenteerde – een reductie van 20 procent in 2020, ten opzichte van 1990.
Milieugroepen hebben zware kritiek op het klimaatplan. Ze wijzen erop dat Australië 85 procent van de elektriciteitsopwekking haalt uit kolencentrales, die weinig milieuvriendelijk zijn. De organisaties vinden een reductie van 5 procent veel te mager.
» lees verder: NRC
» meer info: www.climatechange.gov.au/whitepaper/

Zee-egel in zure zee minder vruchtbaar

Over een eeuw zal een algemeen voorkomende Australische zee-egel 25 procent minder vruchtbaar zijn, omdat de zee dan zuurder is door de klimaatverandering. Dat voorspellen Zweedse en Australische zeebiologen na metingen aan de paarse zee-egel Heliocidaris erythrogramma.
De afgelopen jaren is er veel aandacht voor het effect van het verhoogde CO2-gehalte in de atmosfeer op de zuurgraad van de zee. De verwachting is dat de pH tot het jaar 2100 zal dalen van 8,2 naar (in het slechtste scenario) 7,8. In een test bij een nog net iets lagere pH maakten de zee-egels in een etmaal 25 procent minder larven.
Eerder was al gebleken dat oceaanverzuring slecht is voor het kalkskelet van koralen en kalkhoudende algen. De nieuwe studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
[NRC]

Klimaatverandering vergroot kans op concrete gezondheidsproblemen

De opwarming van de aarde verhoogt het risico op blindheid door cataract (staar). Oorzaak is de hogere blootstelling aan ultraviolet licht. Dat blijkt uit een Australische studie.
Andreas Müller, arts bij de Australische stichting Fred Hollows:

“De drie belangrijkste factoren aan de basis van cataract zijn ouderdom, roken en de blootstelling aan UV-stralen. De opwarming van de aarde gaat het niveau van ultraviolette stralen verhogen en dus ook het risico op cataract.”

Blindheid door cataract kan verholpen worden door een eerder banale chirurgische ingreep. Toch blijft de ziekte verantwoordelijk voor bijna 50 procent van de blinden ter wereld.
Een andere studie uit Australië toont aan dat de opwarming van de aarde het aantal infecties en ademhalingsproblemen verhoogt. Ook verwondingen door stormen en branden stijgen door de klimaatsverandering. Het rapport besluit met:

“De opwarming van de aarde is al realiteit in onze wachtkamers en operatiezalen. Het wordt een groot probleem voor ons gezondheidssysteem in de komende tien jaar.”

In 2005 waarschuwde de WHO al dat de opwarming van de aarde jaarlijks verantwoordelijk is voor 150.000 sterfgevallen en vijf miljoen ziektes.
[Het Laatste Nieuws]

WNF: warmer klimaat bedreigt inheemse dieren Australië

Inheemse dieren in Australië lopen een verhoogd risico om uit te sterven door de verandering van het klimaat. Dat staat in een rapport van het Wereldnatuurfonds.
Diersoorten die in gevaar zijn door hogere temperaturen en minder regenval zijn onder andere de rotswallaby en de quoll, een Australische kat. Die dieren hebben het al moeilijk door natuurbranden, het kleiner worden van hun leefgebied en de introductie van niet-Australische roofdieren zoals de Europese vos.
Sommige uitheemse dieren kunnen juist van de hogere temperaturen profiteren, denkt het Wereldnatuurfonds. Australië heeft de slechtste cijfers als het gaat om het uitsterven van zoogdieren: vier op de tien zoogdieren die de laatste tweehonderd jaar in de wereld zijn uitgestorven, leefden in Australië.
[Radio Nederland Wereldomroep]

Acht ernstig bedreigde kustgebieden

Kustgebieden als Mallorca, Phuket, de eilanden in de Caraïben en sommige stranden van onze eigen Noordzee zijn toeristische topbestemmingen. Maar de klimaatverandering vormt een bedreiging voor heel wat laaggelegen oorden.
Voeg daarbij nog eens overbevissing en je krijgt plotseling een plaatje dat heel wat minder optimistisch is dan heel wat toeristische foldertjes laten geloven. Echt kustregio’s die specifieke bedreigingen in de ogen zien:
1. De Noordzee
2. Phuket, Thailand
3. Caraïbische eilanden
4. Golf van Maine, VS
5. Mallorca, Spanje
6. Centraal Chili
7. Noordwestelijke kust van de Stille Oceaan, VS
8. Oostelijke Filippijnen
» lees verder: Het Laatste Nieuws

Australië roept VS op om Kyoto te ratificeren

Kevid Rudd, de nieuwe premier van Australië, heeft de Verenigde Staten woensdag opgeroepen om zijn land te volgen in het ratificeren van het Kyoto Protocol.
Rudd ondertekende deze week de documenten en accepteerde officieel de voorwaarden, waarmee een einde kwam aan een decennium van verzet. De VS is nu het enige geindustrialeerde land dat het protocol niet heeft ondertekend en dus geen bindende emissiedoelstellingen heeft. Rudd:

“Onze positie over Kyoto is duidelijk, en dat is dat alle rijke en arme landen deel moeten uitmaken van een wereldwijde oplossing. Een daarom moet de VS het verdrag ondertekenen.”

[International Herald Tribune via Energieportal.nl]

Australië gaat Kyoto-verdrag tekenen

De nieuwe Australische premier Kevin Rudd gaat “zeer binnenkort” het Kyoto-protocol tekenen. Daarmee komt de Laborpartij, die de verkiezingen van zaterdag ruimschoots won, een van haar voornaamste verkiezingsbeloften na.
Julia Gillard, een van de leiders van Labor, deze week op televisie:

“Het is aan Kevin om de beslissing te nemen, maar u kunt ervan uitgaan dat dit zeer binnenkort gebeurt. We moeten het Kyoto-protocol tekenen in het kader van onze inzet om de klimaatverandering tegen te gaan.”

[Het Laatste Nieuws]

Bisschoppen ruziën over klimaatverandering

In Australië ontwikkelt zich een heftig debat tussen twee bisschoppen over de klimaatverandering, aldus meldt KNA. De anglicaanse bisschop George Browning verwijt zijn katholieke collega van Sydney, kardinaal George Pell, de menselijke invloed op de klimaatverandering te bagatelliseren. Volgens de kardinaal hebben die veranderingen vooral andere, natuurlijke oorzaken.
Browning neemt het Pell vooral kwalijk dat Jezus “niets over klimaatverandering” zou hebben gezegd. Hij heeft de kardinaal geschreven dat “Jezus heeft daar heel veel over te zeggen, dat rijken nemen wat de armen toebehoort, over de erfenis van onze kinderen en dat Hij daarmee ook over de klimaatverandering heeft gesproken”.
Critici vinden dat ook de Wereldjongerendagen die volgend jaar in Sydney worden gehouden, een te gering “groen concept” hebben. Zij wijzen daarbij op de hoge koolstofdioxide-uitstoot van de vliegtuigen die de jongeren naar Australië brengen. Overigens gaat het daarbij hoofdzakelijk om lijnvluchten.
[Katholiek Nieuwsblad]

Sydney urenlang donker tegen opwarming aarde

Delen van de Australische stad Sydney zijn een uur donker geweest om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. De actie was een initiatief van het Wereld Natuur Fonds. Bij beroemde bouwwerken als het Opera House, bijna 2000 bedrijven en zeker 53.000 huizen gingen de lichten uit. Duizenden mensen gingen de straat op.
Sydney wil het komende jaar de uitstoot van broeikasgassen met 5% verminderen. Australië gebruikt meer energie dan bijvoorbeeld Amerika. Ook weigert de conservatieve Australische regering het milieuverdrag van Kyoto te tekenen.
Wel besloot de regering pas geleden als eerste land ter wereld de energievretende klassieke gloeilamp te verbieden vanaf 2010. Tegen die tijd zijn er in Australië alleen nog maar spaarlampen te krijgen.
[RTL Nieuws]

Australië gaat gloeilamp geleidelijk verbieden

Australië wil de uitstoot van broeikasgassen met een geleidelijk verbod op de verkoop van gloeilampen in 2012 met vier miljoen ton per jaar hebben teruggebracht. Ook moet het verbod ervoor zorgen dat het gemiddelde huishouden misschien wel 66 procent minder aan stroom hoeft uit te geven. De regering maakte haar voornemen om de gloeilamp te verbieden, ten gunste van de spaarlamp, dinsdag bekend.
Australië produceerde in 2004 bijna 565 miljoen ton broeikasgassen. Als de rest van de wereld het voorbeeld van Australië volgt, zal dat volgens minister van milieu Malcolm Turnbull tot een enorme vermindering van het stroomverbruik leiden. De gloeilamp verbruikt onnodig veel stroom, doordat de meeste energie niet wordt omgezet in licht, maar in warmte. Spaarlampen gebruiken slechts ongeveer twintig procent van de energie die een gloeilamp gebruikt. Ze zijn wel duurder dan gloeilampen, maar gaan veel langer mee.
Milieuactivisten reageerden instemmend om het plan van de regering, maar zeiden ook dat het een druppel op de gloeiende plaat is, aangezien verreweg de meeste broeikasgassen worden geproduceerd door de industrie. Ze riepen de regering op meer maatregelen te nemen en bijvoorbeeld doelen te stellen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van zonne- en windenergie.
Premier John Howard zei dat de bevolking door het verbod een bijdrage zal gaan leveren aan de bestrijding van het broeikaseffect. Howard zegt sinds enige tijd dat het broeikaseffect hem zorgen baart, maar weigert desondanks het klimaatverdrag van Kyoto, dat landen verplicht de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, te ratificeren. Volgens hem zou de economie van zijn land te veel schade ondervinden van de maatregelen waartoe het verdrag verplicht.
[Novum/AP via Elsevier]