Nobelprijswinnaar wordt Amerikaans minister van Energie

De komende Amerikaanse president Barack Obama heeft Steven Chu, gewezen Nobelprijswinnaar voor Fysica, benoemd tot minister van Energie in zijn regering. Arne Duncan en Ken Salazar worden volgens de Amerikaanse media minister van respectievelijk Onderwijs en Binnenlandse Zaken.
Obama maakte de benoeming van Chu en zijn ‘milieuteam’ maandag bekend op een persconferentie.
Steven Chu (60) kreeg in 1997 samen met twee collega’s de Nobelprijs voor hun werk over atomen. Als professor in fysica en moleculaire en celbiologie leidt hij het Lawrence Berkeley National Laboratory aan de Universiteit van Californië.
Hij staat gekend als een aanhanger van het eerste uur van het onderzoek naar wetenschappelijke oplossingen voor de klimaatverandering. Chu’s voornaamste taak zal ook zijn om een einde te maken aan de Amerikaanse afhankelijkheid van buitenlandse olie en om de klimaatverandering aan te pakken.
[Knack.be]
» meer over Steven Chu: Wikipedia

Klimaatverandering biedt Groenland uitzicht op onafhankelijkheid

Groenland stemt vandaag over een lossere relatie met Denemarken. Tot voor kort leek zelfstandigheid economisch onmogelijk, maar de klimaatverandering schiet de Groenlanders te hulp. De rijkdom aan grondstoffen die nu door de smeltende sneeuw en ijs letterlijk aan de oppervlakte komt, biedt een kans om eindelijk onafhankelijk te worden van Denemarken.
Aleqa Hammond, vooraanstaand politica in Groenland en zelf jagersdochter:

“Onder het smeltende ijs komen bergen met goud tevoorschijn, soms letterlijk. We gaan een zink-, molybdeen- en diamantmijn openen. Hier voor de kust zijn acht kleine olievelden in zee gepland, elk met miljarden tonnen olie.”

Groenland, 52 maal groter dan Nederland, werd al in de Middeleeuwen gekoloniseerd door Denemarken. Sinds 1979 heeft het eiland een vorm van zelfbestuur, maar Kopenhagen draagt jaarlijks nog altijd voor 50 procent bij aan de begroting. Dat komt neer op 7000 euro per inwoner- er zijn 56.000 Groenlanders.
Het huidige zelfbestuur heeft betrekking op het beleid voor gezondheidszorg, onderwijs, cultuur en visserij. Het referendum gaat over autonomie op het gebied van economie (inclusief de cruciale beschikking over de bodemschatten), buitenlandse zaken en vormt een eerste stap naar volledige zelfstandigheid.
» lees verder: Trouw

Obama wil snelle invoering emissiehandel

De regering van de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama zal zo snel mogelijk een systeem van emissiehandel opzetten.
Doel is om de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de opwarming van de aarde, in 2020 terug te brengen naar het niveau van 1990. In 2050 moet sprake zijn van een reductie van nog eens 80 procent. Verder wil Obama jaarlijks 15 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van schone energie.
In een videoboodschap aan een klimaatbijeenkomst van Amerikaanse gouverneurs van Democraten en Republikeinen in Los Angeles zei Obama dat hij klimaatverandering beschouwt als “een van de grootste uitdagingen” van deze tijd. Hij zei nadrukkelijk te zullen breken met het beleid van zijn voorganger, president Bush. Volgens Obama hoeft er niet langer te worden getwijfeld aan het bestaan van klimaatverandering.

[NRC Next]

Palin en Biden oneens over oorzaak klimaatverandering

De kandidaten voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten maakten donderdagavond in hun debat in St. Louis duidelijk dat ze het niet eens zijn over de oorzaken van de klimaatverandering. De Democraat Joe Biden noemde menselijke activiteiten een van de belangrijkste redenen voor het opwarmen van de aarde.
Zijn Republikeinse opponente Sarah Palin toonde scepsis over die opvatting. Palin erkende dat het opwarmen van de aarde voor een deel aan de mens is te wijten. Ze voegde eraan toe dat ook rekening moet worden gehouden met de “cycli van temperatuurveranderingen op aarde”.
Die opmerking leidde tot een felle repliek van Biden. “Als je niet begrijpt wat de reden is, kan je niet met een oplossing komen.”
[Telegraaf]

Zeespiegelstijging door smeltend Groenland: halve millimeter per jaar

Met behulp van een Duits-Amerikaanse duo-satelliet hebben onderzoekers nauwkeurig kunnen vaststellen hoe snel de zeespiegel stijgt door de smelting van de ijskap bij Groenland. Het gaat om een halve millimeter per jaar, aldus de TU Delft, dat heeft samengewerkt met het Center for Space Research (CSR) in Austin, Texas.
Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de Duits-Amerikaanse GRACE-kunstmanen. Deze twee satellieten cirkelen sinds 2002 achter elkaar rond de aarde.
Tussen 2003 en 2008 verloor Groenland als geheel jaarlijks gemiddeld 195 kubieke kilometer aan ijs, wat genoeg is om de zeespiegel wereldwijd met een halve millimeter per jaar te laten stijgen. De methode die in Delft en Austin is bedacht, maakt het mogelijk om het massaverlies per regio vast te stellen. Zo werd in de extreem warme zomer van 2007 voor het eerst de afname van de ijsmassa op grote hoogtes (boven de 2.000 meter) berekend.
Verder is duidelijk dat het ijs sneller vooral smelt in het noorden van Groenland, in IJsland, Spitsbergen en de noordelijke eilanden van Canada. De onderzoekers gaan nu kijken hoe de afkalving van kleinere gletsjers heeft op de zeespiegel.
[Volkskrant]

Permafrost minder gevoelig voor opwarming?

De permafrost (blijvend bevroren bodem) in het noorden van Canada en Siberië is misschien minder gevoelig voor klimaatopwarming dan vaak wordt aangenomen.
Onderzoekers troffen in het Canadese Yukon Territory een paar meter onder een bosbodem een massief stuk ijs aan dat naar schatting 740.000 jaar oud is (Science, 19 september). Dat betekent dat het stuk ijs diverse ‘tussen-ijstijden’ warmer dan de huidige tussenijstijd heeft doorstaan.
De ijsmassa kon gedateerd worden dankzij de aanwezigheid van vulkanische as. Opmerkelijk is dat het stuk ijs in een betrekkelijk zuidelijk gebied gevonden werd.
Klimatologen zijn bezorgd over het ontdooien van de permafrost omdat daaruit veel koolstof (CO2 en methaan) van verteerd plantenmateriaal zou kunnen vrijkomen.
[NRC]

NASA volgt smeltwater met badeendjes

Toen een duur, hightech meetapparaat de geest gaf, zocht NASA-researcher Alberto Behar zijn heil in een simpel en verrassend alternatief: een bateljon badeendjes. Behar werkt voor NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië. Hij probeert in kaart te brengen hoe het smeltwater van gletsjers in Groenland zich naar de oceanen beweegt en wat de gevolgen zijn voor de hoogte van de zeespiegel.
Behar heeft om daar zicht op te krijgen 90 badeendjes uitgezet op de Jakobshavn-gletsjer. Die zullen door het smeltwater meedrijven. Het was eerst de bedoeling om het smeltwater te volgen met een speciale robot, die was uitgerust met een gps-zender. Maar dat ding ging stuk.
Alle eendjes hebben een sticker op hun rug met daarop een e-mailadres en het woord ‘beloning’ in verschillende talen. Behar hoopt dat de vinders contact met hen zullen opnemen.
» lees verder: Het Laatste Nieuws

Wetenschappers pleiten voor witte daken

Witte daken zouden wel eens cruciaal kunnen worden in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Californische wetenschappers hebben uitgerekend dat als in de 100 grootste steden ter wereld de daken wit worden gemaakt en op de grond asfalt wordt vervangen door beter reflecterend beton, er meteen 10 jaar wordt gewonnen in de strijd om CO2 aan banden te leggen: er zou voor 4,4 kubieke gigaton aan broeikasgassen per jaar minder in de atmosfeer terechtkomen. In Californië zijn nieuwe handelszaken trouwens al sinds 2005 verplicht om hun (platte) daken wit te maken.
[Het Laatste Nieuws]

Snelle opwarming aarde tijdens ijstijd

Het aardse klimaat blijkt in razend tempo te kunnen opwarmen. Onderzoekers zijn een temperatuurstijging op het noordelijk halfrond van 5,5 graden in 50 jaar tijd op het spoor gekomen. Dat spoor werd gevonden in de 3 km lange ijskern die tussen 1998 en 2004 uit de Groenlandse ijskap werd geboord.
Het blijkt dat 14.700 jaar geleden de toen heersende ijstijd plotseling werd onderbroken door de snelle opwarming, waarna de temperatuur 1.800 jaar hoog bleef. De diepe vorst nam het weer over, maar 1.200 jaar later kwam er opnieuw een heftige opwarming.
De periodes van opwarming bleken te zijn vooraf gegaan door een daling in de stofneerslag op Groenland, wat zou duiden op hogere temperaturen in de tropen en veel meer regen boven de Aziatische woestijnen. De onderzoekers denken dat de opwarming in de tropen voor een snelle atmosferische verandering rond de evenaar heeft gezorgd, met als gevolg zwaardere moessonregens in Azië, verlies van zeeijs in de noordelijke Atlantische Oceaan en een warm, nat klimaat op het noordelijk halfrond.
[Intermediair]

Witte Huis weigert conclusies over broeikasgassen te lezen

Het Witte Huis heeft in december geweigerd de bevinding van de Amerikaanse Dienst voor Milieubescherming (EPA) te aanvaarden dat broeikasgassen vervuilende stoffen zijn die onder controle moeten zijn. Functionarissen van het EPA kregen uit het Witte Huis te horen dat een e-mailbericht met het desbetreffende document niet zou worden geopend, zo heeft de New York Times gemeld op gezag van hoge functionarissen van het EPA die op anonimiteit stonden.
Het document, dat in de “e-mail limbo” belandde zonder officiële status, was een antwoord van het milieu-agentschap op een vonnis van het Hooggerechtshof uit 2007. Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan wou dat het EPA uitmaakte of broeikasgassen al of niet een gevaar vormen voor de gezondheid of het milieu, aldus de NYT.
Meer dan een half jaar later staat het EPA op het punt aan dat verzoek te voldoen door uit te pakken met een tweede, verwaterde, versie van het origineel document, zonder conclusie, schreef de krant. In plaats daarvan geeft het een overzicht van de legale en economische kwesties bij het bestempelen van broeikasgassen als polluanten.
Steeds volgens het dagblad heeft het Witte Huis de voorbije vijf dagen succesvol druk uitgeoefend op het EPA om grote delen van de originele analyse te schrappen die tot regeleving zou leiden. Daarbij sneuvelde ook de bevinding dat een strenge beperking van de uitstoot van wagens de komende 32 jaar 500 miljard tot 2 biljoen dollar economische voordelen zou opleveren.
Woordvoerder Tony Fratto weigerde tegenover de NYT in te gaan op de discussies met het EPA. Omtrent de veranderingen aan het originele rapport zei hij evenwel: “Het is het EPA dat moet uitmaken welke analyse het ter beschikking wil stellen”.
[Het Laatste Nieuws]